2023-05-21
又係一個炎熱嘅下午,路過北角嘅時候想搵個有趣少少嘅午餐食下,但周圍都爆滿晒突然見到有間吉野家就諗住隨便去幫襯下,點知入到去到門口先發覺原來佢唔係吉野家只係樓面設計用色好巧合地同吉野家有87%相似嘅吉豚屋反正都入到嚟咁就順理成章食吓🫠吉豚屋都係連鎖店,但係裏便嘅食物就相對地似係日系家庭式餐廳,而唔係速食店,話晒個餐都有塊鋸扒咁嘅鐵板跟埋比你,立即覺得high Class咗😅😅本身個餐係跟白飯嘅,但可以加錢再轉個烏冬相對好似抵食啲.呢度出名嘅係吉列豬扒,但係我對豬扒興趣缺缺,所以轉為雞扒。講真佢上枱嗰陣時都並冇理想中,醬汁落去渣渣聲嗰種新鮮出爐,愉悅嘅感覺反而好似死氣沉沉;似因為太忙做唔切而放咗5分鐘嘅狀態,畢竟現場都幾滿座,做唔切都係合理。冇對比就冇傷害,反正佢同吉野家咁似就用吉野家黎同佢比一比。吉列雞扒方面,由於價錢本身係吉野家嘅兩至三倍,所以佢相對厚實大份係合理嘅,但係肉味就完全可以稱得上係冇乜,同吉野家一樣,不分上下牛肉方便就完全係吉野家完勝,冇得比,吉野家好味好多唔需要解釋反而塊蛋就輪到吉豚屋完勝,快蛋出嚟嗰陣時係流心嘅,橙紅色嘅蛋黃半凝結好似糖心一樣而唔係街邊就咁流出來果d嘅蛋
冇對比就冇傷害,反正佢同吉野家咁似就用吉野家黎同佢比一比。
反而塊蛋就輪到吉豚屋完勝,快蛋出嚟嗰陣時係流心嘅,橙紅色嘅蛋黃半凝結好似糖心一樣而唔係街邊就咁流出來果d嘅蛋漿,再加埋鐵板烤到佢個底同邊都焦脆,雖然只係🍳但可以話係成餐裏面最印象深刻嘅食物。
整體來講就係一間普通連鎖式餐館,冇咩特別之處,不過奉勸大家來北角分店嗰陣時最好坐入啲唔好坐喺廚房出口嗰兩排位度,因為我全程喺度聽住冇閂門嘅廚房阿姐喺度鬧呢樣鬧果樣,大聲到帶耳機開降噪都聽到😑影響餐飲體驗