作為一個九龍人,長途跋涉專誠去大埔梁九記買凍肉(不過而家已經唔算好抵買了),梗係早啲入去食大埔街市豬扒面喇。我地一行4人,原來阿媽係食開東記,我之前係食世記(最尾有東記vs世記比拼),橫掂未試過,咪食下東記囉。四人都叫雙拼,2份豬扒;2份雞翼,炸物係食唔晒既!豬扒炸得脆,味道都ok,但好乾。乾到份量雖然多,但食到尾係唔想食既,因為乾到𠝹口。粗麵太淋,有啲霉既感覺。雞翼,外脆內軟,味道也洽到好處雪菜肉絲及榨菜肉絲既份量都幾多。老實講,食世記係好耐之前,已經唔記得咩味道,所以當刻比較唔到。之但係第二小隊到達,我叫佢食世記,我又痴幾啖食下,就得出以下評分豬扒:世記勝 東記及世記同樣炸得脆口,但世記的豬扒內裡較有肉汁,味道又ok。當然唔可以同日式吉列豬扒比,唔好幻想會有好香豬味,脆口有肉汁已經好好,性價比高。麵:打和兩店的粗麵都煮得太淋,食落口一舊舊粉咁,食幼麵應該會好啲!雞翼:食雞翼就去東記都唔會差。筆者喺世記無叫雞翼,不能對比。但冬記記的雞翼是ok的。

粗麵太淋,有啲霉既感覺。

雞翼,外脆內軟,味道也洽到好處

雪菜肉絲及榨菜肉絲既份量都幾多。

豬扒:世記勝

麵:打和
兩店的粗麵都煮得太淋,食落口一舊舊粉咁,食幼麵應該會好啲!

• 炸雞翼