2023-05-12 51 瀏覽
放咗工同同事嚟到喜記食海鮮,一直都聽人講話喜記嘅海鮮非常出名,但係就真係第一次嚟食,真係要認真嗒一嗒!🦀招牌避風塘炒辣蟹2隻超級好味,又香又辣送飯一流嘅避風塘炒辣蟹,蟹鉗非常大隻,啖啖都係肉。蟹肉就咁食非常甜,配埋個炸蒜粒,香辣有香口!🦐椒鹽特大瀨尿蝦6隻(每人一隻👍)呢個賴尿蝦都係必食㗎,大大隻用椒鹽炒,椒鹽嘅味道非常惹味,滲晒入蝦殼同蝦肉入邊,蝦嘅甜味和椒鹽嘅刺激味融合喺一齊😋🐟椒鹽九肚魚超滑啲啲嘅九肚魚,魚肉非常非常滑,大廚已經將佢起晒骨,食落去淡淡都係魚肉,椒鹽家蒜粒,極惹未配搭!🐖白灼豬肚九菜花呢個白灼豬肚韭菜花,清清地,食到原汁原味嘅豬肚,和韭菜花味。豬肚好有口感,韭菜花嘅味道清香。🐚油鹽水浸蜆原汁原味油鹽水浸,蜆已經吐晒啲沙出嚟,蜆肉大隻又鮮甜。🐓沙薑鷄腳雞腳煮得非常諗,入口已經骨肉分離,非常容易食,沙薑🫚味十足,係我食過最好食嘅沙薑雞腳!🐚白灼花螺花螺好大隻,廚師仲好有心機將每一隻花螺到撩左出嚟,先至再原隻攞去灼。食嗰時客人唔使一隻一隻好辛苦慢慢撩,非常加分。螺肉彈牙夠原汁原味。🐖避風塘蒸排骨呢個避風塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只係生蒜頭轉左炸蒜頭,因為係炸蒜頭,所以多
🦀招牌避風塘炒辣蟹2隻
🦐椒鹽特大瀨尿蝦6隻(每人一隻👍)
🐟椒鹽九肚魚
🐖白灼豬肚九菜花
🐚油鹽水浸蜆
原汁原味油鹽水浸,蜆已經吐晒啲沙出嚟,蜆肉大隻又鮮甜。
🐓沙薑鷄腳
🐚白灼花螺
🐖避風塘蒸排骨
呢個避風塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只係生蒜頭轉左炸蒜頭,因為係炸蒜頭,所以多咗一份蒜香味。
🦪潮州蠔仔肉碎粥
呢個蠔仔肉碎粥材料非常豐富,你一啖粥都食到蠔仔和肉碎,好味好味!