2010-11-30
串燒串燒串燒~~我愛串燒!今年同好友慶祝生日,畀佢搵到間專食串燒的店子,雖然唔係我最愛的日式串燒,不過四川風味都正,因夠辣呀!!終於都唔再只選擇日本菜喇,我常常怕佢因為就我而揀食日本菜,雖然我鍾意食啫,但就我食就不好了....。是晚我地準時19點去到,原來大部份的位都給預留了,如只得兩人入座,就只有門口那兩張枱同Bar枱可選,門口?no way啦,個個開門D風吹入唻我就最驚架喇,所以我就揀咗Bar枱,其實我最鍾意坐Bar枱,因為可以睇到裡面廚房煮食或調飲!GOOD!今回我地都揀咗好耐先叫齊所有野食,太多野揀啦,諗清楚要食乜野先得丫嘛~~本來想飲sake架,但一叫最少也要一樽500ml,沒有一杯叫的....太多了,所以最後只有好友點了啤酒,我唔鍾意飲啤,飲茶算了吧,但佢話呢款Beer好啖口喎,我也淺嚐一口,又真得啖得很呢。好彩張枱夠大,我地都叫咗好多野食,上枱時都好迫呀,好似懶豐富咁...哈哈哈哈~依次序上枱的是:Hoegaarden、枝豆x1、汁燒原隻魷魚筒x1、榮螺x2、墨魚咀x2、海鮮(蝦+墨魚)棒x1、魷魚鬚x1、燒通菜x2、燒大眼雞x1、燒羊肉x1、燒蒜頭x2、燒蕃茄x1、煙肉
依次序上枱的是:Hoegaarden、枝豆x1、汁燒原隻魷魚筒x1、榮螺x2、墨魚咀x2、海鮮(蝦+墨魚)棒x1、魷魚鬚x1、燒通菜x2、燒大眼雞x1、燒羊肉x1、燒蒜頭x2、燒蕃茄x1、煙肉露筍卷x1、燒雞軟骨x2、燒洋蔥x1。
嘩!唔數唔數,原來都叫咗14款喎。
食枝豆冇Sake送真的覺得欠缺了點什麼咁....
汁燒魷魚筒其實好食架,可是太硬了.....𡁻死人,相反魷魚鬚就好得多,一樣好食,其實都係同一樣野啫..XD
榮螺就唔多惦,燒得太乾又太硬,一樣𡁻死人!
墨魚咀OK啦,食咗都唔知係墨魚咀咁...,反而同步上枱的海鮮棒就真係十個Good喇,有咬口之餘又食到一粒粒墨魚,好彈牙好鮮好食!!
燒通菜正正正正!可能係第一次食的關係,覺得好新鮮囉。
燒大眼雞~~ oh~~ 太耐冇食大眼雞喇,今次仲原條燒,好友話唔食皮架喎,不過我一樣照食,因為脆丫嘛,正!
燒羊肉我就唔知好唔好食喇,因我唔食羊,但好友都豎起母指,應該好食o卦!?
燒蒜頭同燒蕃茄當然係我至至至愛啦,又係正,尤其燒蕃茄,好厚又大塊,仲好Juice添!!
煙肉露筍卷我就覺得太油膩了,露筍又冇露筍應有的鮮味。
燒雞軟骨OK啦,都係略嫌油膩了點。
燒洋蔥都係我至愛之一呀,同蕃茄一樣又厚又大塊,店員上枱時仲話要幫我地切開佢添,我梗係話唔使佢幫啦,要影咗先丫嘛..XD,總之就係好好食啦!!
雖然呢餐差唔多款款都係用辣椒粉和孜然作調味,成個口都係辣辣辣,但仍覺好食喎,因為我最愛辣嘛!
呢餐埋單連加一$431,點咗咁多野,價錢算係咁上下喇,只希望好友呢餐生日飯食得開心滿意就最好了....。