2024-08-07 1536 瀏覽
媽咪想食甜品特色嘢,見呢間餐廳menu都算特別、book咗位同佢撐枱腳餐廳空間感大、坐近窗口卡位更開洋食物擺盤幾靚□Toyama Bay Collection富山灣特選系列White Shrimp Salmon Roe Sushi Taco with Wasabi ◇富山白蝦三文魚籽壽司塔可-> 呢度嘅特色塔可係用炸紫菜包著海鮮餡料和壽司飯,用小木架盛著感覺幾精緻。冰凍白蝦咬落彈牙又細綿黏口,配搭上三文魚子味道更上一層樓。紫菜入口尚香脆、放久了顯得油味較重◇Matsuba Crab Sushi Taco, Crab Meat, Crab Roe, Crab Paste, Avocado, Cucumber, Green Salad, Sesame Uni Sauce◇松葉蟹海膽醬壽司塔可-> 個人最喜歡這款taco。一梳梳的松葉蟹份量滿點食得好盡興,口感棉滑充滿海水味,配海膽醬老實講味道係幾濃郁◇Firefly Squid Sushi Taco with Miso Sauce -> 以前食過有腥味的螢光魷魚所以對這款有保留,主要點俾媽咪因為佢鍾意食。忍唔住試一隻
QUE
餐廳空間感大、坐近窗口卡位更開洋
食物擺盤幾靚

□Toyama Bay Collection
富山灣特選系列

◇富山白蝦三文魚籽壽司塔可

◇松葉蟹海膽醬壽司塔可

-> 以前食過有腥味的螢光魷魚所以對這款有保留,主要點俾媽咪因為佢鍾意食。忍唔住試一隻魷魚仔,原來無腥臭仲幾鮮甜爽彈有點膏在中間,下次嚟可以再點呢個

◇Kani Miso Crab Meat Risotto with Uni Cream Sauce
松葉蟹味噌甲羅燒意大利飯 配海膽忌廉汁
-> 個賣相色水唔錯份量又大,兩三個人分嚟食都夠。海膽忌廉汁係餐廳自家調製味道不俗,配味濃的松葉蟹味噌甲羅燒和魚子,兩個人食都覺幾filling、個汁食到後期會更杰身,飯的口感有別於傳統意大利飯唔太硬

◇Pistachio Collection
開心果系列

◇Pistachio Matcha Tofu Smoothie
開心果抹茶豆腐沙冰
-> 睇落呢杯飲品好似會好滯咁,一飲又唔覺!係清新輕盈嘅口感、會一啖接一啖咁飲落去,佢唔太甜有淡淡大豆和果仁味,抹茶味就淡啲

◇Pistachio Organic Soy Milk Latte
開心果有機豆乳拿鐵

-> 呢杯熱飲係媽子嘅、我又貪得意試飲兩啖,其實唔錯幾香豆漿味又有開心果nutty味

◇Coupe Pistachio-vanilla
開心果聖代
(配手工麻糬、雲呢拿雪糕)

-> 睇見呢個甜品會好滿足,裡面有好多唔同甜食,經理話面頭一片手工麻糬和雪糕要快快食佢哋否則放耐咗會mochi會硬雪糕又會溶,好!快趣打個咭我哋就開動了,麻糬係煙韌嘅,杯內有開心果醬和果仁粒、士多啤梨、蛋糕、穀物和麻糬粒等,真係要兩個人以上至食得曬

◇Pistachio Mille Feuille
開心果拿破崙
-> 呢個擺盤唔影唔得!三片圓型拿破崙、每層唧上厚厚開心果醬,以草莓、藍莓、忌廉、脆珠等點綴,拿破崙口感酥脆,完美收結今次母親節盛宴