2013-08-26 1018 瀏覽
趕緊在開學前再聚一聚, 同學仔中有是老師的, 開學後就會唔多得閒理我們了.其實去過鯉魚門不少次, 每次都係去海鮮檔先買海鮮, 然後帶去酒樓加工.  今次比較特別, 係套餐形式.金利來係一間坐落於鯉魚門海鮮群的入口處, 非常近牌坊, 一間沒有豪華裝修的酒家, 分兩層.  我們一行七人, 預早訂座, 獲分配樓上雅座   同學預先點了$350 的套餐, 我們其中5位是臨場才知曉菜單內容, 實在嚇一跳, 竟然 ...........海鮮湯 - 好足料, 有好多湯渣同荽茜, 好奇怪, 無乜荽茜味喎, 正合我意.蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 - 粉絲夠乾, 唔係一氹水, 貴妃蚌大隻又新鮮爽口.清蒸鮑魚仔 - 話雖鮑魚仔, 但都好大隻, 如果可以落多些果皮仲正.蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 水準同貴妃蚌差不多, 但肉質及蚌本身的味道, 當然係貴妃蚌比較吸引油鹽焗奄仔蟹 - 正!!! 同早兩星期前到鯉魚門另一海鮮酒家食的, 有得比; 但那次的兩隻蟹是$360, 另加油料錢.  大家都認為可以從此放棄大閘蟹了.豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋

蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
清蒸鮑魚仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝及油鹽焗奄仔蟹
豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋, 我終於鼓起最大勇氣, 試吓咬落個蝦殼度. 嘩!
 天呀! 嘴唇唔痛呀! 蝦殼味道適中, 帶有甜味, 蝦肉結實, 絕對新鮮.
豉油皇美極蝦
椒鹽瀨尿蝦 - 每人有一隻, 好大隻........... 唔太辣, 但好香, 肉質鮮甜; 上佳之選! 和以前食過嗰D $800三隻無乜分別囉 !!!!!!!!!!!
椒鹽瀨尿蝦
上湯龍蝦 (伊麵底) - 好多龍蝦, 好多肉, 當然肉質結實彈牙, 一定新鮮!  但係實在太多海鮮了, 大家都食到上頭殼頂....... 終於要打包.
上湯龍蝦 (伊麵底)
清蒸海斑 - 成條食晒! 蒸得剛好, 嫩滑離骨, 又唔太多油太多豉油, 師傅功力真一流 !
清蒸海斑
生炒糯米飯 - 雖然係單尾, 大家都飽到唔想食. 但最後每人都食了兩個半碗. 注意 : 大家開頭只取一小匙, 但最後係魅力沒法擋, 要 encore 再來, 所以係兩個半碗..... 它的顏色係原色, 並沒有如一般酒樓勁加老抽. 好味, 再來一個吧
生炒糯米飯
最後是郊外油菜及鮮生果拼盤, 就一般般啦! 油菜就係灼生菜加蠔油, 如果可以改成炒菜會更加好. 果盤分量都好足, 內有西瓜, 芒果, 木瓜, 火龍果, 每種也很甜, 唔係出晒水嗰D.

呢間係一間絶對會再去的酒家, 有心的酒家, 看得出你付出的每分亳都給用在出品上 (除屋租或房貸外), 不用夾錢食裝潢.  但亦因為這樣, 便不太適合作商業請客, 除非你同個客係老死.

題外話/補充資料: 星期日晚絶對不要駕車來, 你會後悔的.......... 坐的士來的我, 也要半途落車行.....
2013-08-25
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌