2012-06-18
琴日同左daddy去到沙田帝玉庭同佢慶祝父親節,其實好耐都未試過一家人一齊食飯喇,所以我地呢日都係新城市廣場shopping完跟住就去附近既帝玉庭食小菜。daddy都係較傳統鍾意食中菜既,所以我地一早book左帝玉庭,諗住行完街就可以食。到7點鐘左右,唔使等,我地一去到餐廳經理就問我地book枱既資料,之後佢好快咁安排左我地入座喇。我地叫左個魚湯,有川芎同白芷係入面,有好香既魚味,daddy話川芎同白芷有補血作用,專登叫俾我地飲架,好開心呀。我地一家人都好鍾意食魚既,魚湯之後,見個menu有"魚別不同",好奇之下點左呢道菜,睇下點樣唔同法。個貌相整到好似條魚咁,有一半係炸既,一半冇炸到既,我見到已經流哂口水,因為炸o個d魚好香,而且冇咩骨。我地又叫左碟小炒,有唔同既豆,有粟米、紅椒、豬肉咁,最岩就拎黎撈飯,我地一人一羹就好快食哂喇,細佬仲一定要食個脆脆,佢話炸得好鬆脆,好受歡迎~~我之前食過客家炆豆腐好多油而且好鹹,我對呢d重口味既菜色都一向麻麻,但我daddy就鍾意食,我見今日爸爸day就就下佢食一次,豆腐入面有一d豬肉、香蔥,食落去都幾好味,同我之前食既感覺唔同,可能呢度d味道較淡