上網得知有呢間Bakery+Café已經有興趣,之後收音機DJ又訪問過,我也從Facebook睇得出係用心製作喎,真係想會一會佢,店子果然樓底好高,不過舖面不大,從大門入去左邊只有3張枱,右邊係放麵包賣的,門口也有個高櫈位,我地就是揀了這個自閉位,望出去都幾好景好舒服也很靜。其實食品款式唔係有好多,三文治、沙律同蛋糕等等,唔食三文治也可係麵包區單買麵包,飲品也不是有好多款式,不過有我最鍾意的Espresso已經足夠咯。話雖如此,唔多款野食揀都可以令我地揀足10多分鐘,最後當然老友負責去買野,我坐定定的嘆啡啦。等齊哂以下食物上枱,我地先慢慢嘆。① 皇家朱古力蛋糕 Royal Chocolate Cake ($38)② 南瓜芝士批 Pumpkin Pie ($38)③ 意式芝士蕃茄多士 Bruschetta ($45)④ 熱朱古力咖啡 Caffe Mocha(Hot) ($35)⑤ 奶泡特濃咖啡 Caffe Mocchiato(double) ($36)⑥ 麵包布甸 Bread Pudding ($38)Total: $230其實如果以份量來講,呢餐的確係貴嘅,如果唔係我生日,我真係唔會比
等齊哂以下食物上枱,我地先慢慢嘆。

② 南瓜芝士批 Pumpkin Pie ($38)

③ 意式芝士蕃茄多士 Bruschetta ($45)

⑥ 麵包布甸 Bread Pudding ($38)
Total: $230

其實如果以份量來講,呢餐的確係貴嘅,如果唔係我生日,我真係唔會比老友請,好在呢到環境幾好,外內都清靜,雖然食物質素唔係100分,不過都OK,睇到誠意嘅,都希望有機會再來試下其他麵包。
Menu
呈六角形的<皇家朱古力蛋糕>以比利時朱古力製作,朱古力味濃厚,內裡軟滑;頂層有塊以白朱古力做的葉,頗甜;整體都幾好。

橙橙的<南瓜芝士批>質感微實,只有少許南瓜味,唔覺有芝士味,唔似芝士味餅,反而似南瓜批多D,餅底以有點牛油香,呢個一般喇。
① 皇家朱古力蛋糕 Royal Chocolate Cake ($38) ② 南瓜芝士批 Pumpkin Pie ($38)
一碟4塊的<意式芝士蕃茄多士>,多士上面有融化芝士在蕃茄片上,多士香脆,芝士都幾香幾好食,蕃茄就薄咗D,呢個OK喇。
③ 意式芝士蕃茄多士 Bruschetta ($45)
老友的<熱朱古力咖啡>上面有心心拉花幾靚,朱古力味幾濃咖啡,冇咖啡味,老友對呢杯Mocha都接受,係細了點。
到我的<奶泡特濃咖啡>,呢到只有double份量,對我當然會覺得唔夠喉,不過呢到用的咖啡豆幾好,奶泡綿滑,咖啡飲時會帶甘苦,飲後餘韻都有頗長時間,好飲。另外隻匙好精美好靚呀!!
最後到呢個職員落少咗單的<麵包布甸>,同我平時係出面食的外貌不太同,麵包粒粒,有多多提子乾,淋上雲呢拿汁,但冇蛋香仲幾甜添,今次呢個麻麻。
麵包布甸 Bread Pudding ($38)

2014-03-08
慶祝紀念