2016-12-13 530 瀏覽
老豆生日想同佢食飯慶祝,由於無咩心水,我問過住呢區既同事,佢地話不如帶老豆去酒店度食啦,(因為我話價錢唔係大問題,最緊要好食),咁就去左呢間酒店食teppanyaki.同事都提過我話間酒店作風低調,地方唔係好金碧輝煌果隻,我地搭lift上到去,地方確實地調但俾人沈實感覺,以黑色為主題既佈置,加上每一組客人都完全被間開,私隱度確實夠高。事前已經一早同酒店安排左菜單,當然係因為想俾份驚喜俾老豆啦。頭盤係一份青瓜配麵豉醬,係日本金山寺黎既,偏鹹既麵鼓醬配合青瓜爽脆口感一齊食,青瓜既甜與麵鼓既鹹頗夾,吃起來頗清新。主角出場啦,終於有得食teppanyaki, 一位廚師只是煮給一台客,感覺像貴賓因他只是服侍我們的,有要求的話也可直接和他講。先黎珍寶大虎蝦,廚師話係印尼既,隻大虎蝦唔係講笑,差不多有成隻前臂咁長,唔講真係會以為係龍蝦。廚師既功架一覽無遺,佢只係用兩個摌就好輕易咁將成隻虎蝦切頭,剝殻,挑腸,然後煎兩煎抄兩抄,最後加埋蛋黃醬淋上去就攪掂。蝦肉食落真係好似龍蝦肉,肉質係爽而甜,加上廚師將蛋黃醬溝埋蝦膏,蛋黃既鹹香將蝦膏既肥美帶埋出黎,超邪惡既醬呀。呢隻虎蝦比好多其他海鮮餐廳煮得更好。最後
最後仲有份海鮮炒飯,當係都係廚師即場teppanyaki啦,首先將海鮮料炒到半熟,然後將飯與大碗蛋槳混合一齊炒,將飯炒至逐粒飯都識跳,最後調味,賣相都幾sharp,飯炒到金黃色,而海鮮配料都頗多。蝦肉,三文魚肉,鱈魚肉同埋蜆肉,食得出全部係新鮮料,唔係雪到硬晒果隻,所以食落肉質係爽之外都帶有鮮甜味道。
至於炒飯係粒粒分明,而每粒都包被蛋槳包住,口感夠滑又夠香,食落唔會覺得肥利,炒飯質素頗高。
最後問返老豆,佢都話最滿意係隻大虎蝦,食到佢舔舔脷,仲話既然質素咁高,就一於做冬都黎食喎,我心諗你都要俾我個荷包回下氣掛。