2009-10-19
阿爸同阿媽去飲壽酒,我獨自留在家中看門口,嘩....佢地虐兒呀,哈....講笑,我大個女啦.,自己識照顧自己.晚上,差唔多到食飯時間,阿妹打電話黎,唔知係咪打黎問阿媽有冇煮飯,佢地想番黎食呢,點知又唔係,後尾講講下,細妹話阿爸阿媽唔係屋企,不如去打邊爐啦,我話都好喎,咁...就相約係大家樂見啦.我先到大家樂,阿妹同妹夫只是慢我一步來到,大家望過食物餐牌後,我就點了一個東星肥牛配豬骨湯底,而妹夫點了一個有芝士腸,魷魚,丸丸配泡菜湯底.再加2杯青檸梳打,加埋都只是112元,點解叫2個,一來阿妹話飽,二來,3個人食2個窩岩岩好,因為食物份量都唔少.講番我個豬骨湯底,阿妹話好似淡味咗少少,冇泡菜個湯底咁濃,但我覺ok呀,咁濃做咩.實質真係唔係淡啦.主角東星,有4串,我一個人食2串,其餘阿妹同妹夫1人1串,阿妹初時見到d東星,指住點解咁黑架,我望真d,我同阿妹講,唔係黑呀,只係雪得太耐,所以咪咁既顏色囉,好彩到食個陣,d東星好似雪一樣咁白,仲幾好味添.d肥牛我只食2片,其餘都比咗妹夫食,有少少肥牛係好味d,d肥牛唔肥呀,幾好....至於阿妹佢地個泡菜窩,細妹同妹夫都讚好,我諗真係幾好味,因為辣辣
至於阿妹佢地個泡菜窩,細妹同妹夫都讚好,我諗真係幾好味,因為辣辣地夠惹味.
仲有杯青檸梳打,之前阿妹話呢杯野唔好食,但我話唔係呀,好飲呀,之後阿妹飲咗一啖,佢都話好飲.
講番d服務,ok喎,d服務員一見到我地個鍋冇乜水,即刻走過黎幫我地加湯,算係咁啦.
呢餐我請啦,我叫佢地下次請番我.