2024-08-16 284 瀏覽
阿姨同我住得遠,所以我哋嘅關係唔系太好,因為好少有機會見面。今次難得阿姨邀請我哋去尖沙咀嘅日式餐廳食晚餐,我當然系要去嘅。阿姨系一位醫生,我特別崇拜佢,今次終於有機會問佢關於學醫嘅事情啦。 呢間餐廳嘅食物味道唔錯,每一道都有自己嘅特色。我哋都好滿意。我哋點咗以下幾道菜。 南関腐皮壽司:腐皮壽司甜甜哋,食咗好開胃!一盤六個食得啱啱好。 嗰啲腐皮唔會好似有啲地方賣嗰啲咁,食起上嚟好假,好軟又好滑,甜入面仲帶啲微微嘅豆香。明太子蛋黃醬燒油揚豆腐:呢個系我食過最有味道嘅豆腐!明太子帶有微微嘅鹹味,配埋蛋黃嘅香氣,太絕啦!仲有豆腐軟軟哋,整體嘅口感真系好豐富呀!炸牛蒡:鮮甜酥脆,咬起嚟非常爽!特別適合當飯後聊天嘅小零食!聽阿姨講學醫嗰陣,我都系一邊食炸牛蒡一邊聽,特別爽!熊本蔬菜『天草大王』鶏麵團湯:阿姨話麵糰湯系日本嘅家常料理,呢度嘅湯底濃郁,蔬菜新鮮,非常好飲! 同香港嘅住家飯雞湯比起嚟,佢哋嘅雞湯味道更加鮮更加香,而且仲好有自己獨特嘅風味。鯛魚配自製意大利芝士:鯛魚鮮甜,非常滑軟,仲帶有淡淡嘅海鮮味,加埋自家嘅芝士,咸香嘅味道喺口中散開,每一啖都系頂級嘅享受😙 阿姨除咗今次嘅學醫分享,仲同
阿姨同我住得遠,所以我哋嘅關係唔系太好,因為好少有機會見面。今次難得阿姨邀請我哋去尖沙咀嘅日式餐廳[割烹 櫓杏]食晚餐,我當然系要去嘅。阿姨系一位醫生,我特別崇拜佢,今次終於有機會問佢關於學醫嘅事情啦。 呢間餐廳嘅食物味道唔錯,每一道都有自己嘅特色。我哋都好滿意。

鯛魚配自製意大利芝士:鯛魚鮮甜,非常滑軟,仲帶有淡淡嘅海鮮味,加埋自家嘅芝士,咸香嘅味道喺口中散開,每一啖都系頂級嘅享受😙 阿姨除咗今次嘅學醫分享,仲同我傾咗計。今次真系一個好難忘嘅回憶,我特別珍惜!