2014-03-10
今日我哋又係去遊車河, 跟住就落沙田打邊爐. 有人話上次喺沙角邨望過對面嘅燈牌, 有間又係任飲任食火鍋, 想去試下. 咁我哋就將架車泊去博康邨停車場, 嚟試呢間"新嘢".一行4大1小, 同"新廣發"一樣$73.00一位, 湯底比"新廣發"平$3.00, $45.00一鍋. 但時間無限.食物種類都多嘅, 但嚟嚟去去都係普通到唔普通嘅生料. 丸類-一啲好咸, 一啲食落怪怪地, 唔好食 魚蛋-好粉, 唔似食緊魚蛋芝士腸-尚可炸魚皮-碎濕濕, 又唔脆蝦/蜆/瀨尿蝦("新廣發"有嘅海鮮)全部欠奉. 僅有嘅所謂鮮料(魚片/魚腩/九肚魚)都唔多新鮮, 好腥. 肥牛唔夾晒最後一片都唔refill. 清湯底係黃芽白+清水. (人哋"新廣發"至少都有包李x記火鍋湯底吖) 烚嘅嘢完全無味, 打邊爐一向少點豉油嘅我都頂唔順.今次真的中伏了!唔怪得之星期六嘅八點鐘, 仍然有"吉"枱啦! 既然無咩人, 理應服務好啦! 唔好意思, 係叫一叫, 郁一郁, 唔會主動收碟. (但態度OK嘅). "新廣發"多人幫襯, 職員太忙無暇收碟我可理解, 但呢度唔係嘛!惟一可取嘅係除咗汽水外, 有無汽嘅飲品-維他奶. 仲有攞嘢食
一行4大1小, 同"新廣發"一樣$73.00一位, 湯底比"新廣發"平$3.00, $45.00一鍋. 但時間無限. 食物種類都多嘅, 但嚟嚟去去都係普通到唔普通嘅生料.
丸類-一啲好咸, 一啲食落怪怪地, 唔好食
魚蛋-好粉, 唔似食緊魚蛋
芝士腸-尚可
炸魚皮-碎濕濕, 又唔脆
蝦/蜆/瀨尿蝦("新廣發"有嘅海鮮)全部欠奉.
僅有嘅所謂鮮料(魚片/魚腩/九肚魚)都唔多新鮮, 好腥.
肥牛唔夾晒最後一片都唔refill.
烚嘅嘢完全無味, 打邊爐一向少點豉油嘅我都頂唔順.
今次真的中伏了! 唔怪得之星期六嘅八點鐘, 仍然有"吉"枱啦! 既然無咩人, 理應服務好啦! 唔好意思, 係叫一叫, 郁一郁, 唔會主動收碟. (但態度OK嘅). "新廣發"多人幫襯, 職員太忙無暇收碟我可理解, 但呢度唔係嘛! 惟一可取嘅係除咗汽水外, 有無汽嘅飲品-維他奶. 仲有攞嘢食嘅碟比較乾淨. 其實今時今日可以$100.00以下任飲任食嘅, 真係絕無僅有. 但既然價錢同一街之隔嘅"新廣發"一樣都係$73.00一位, 有得比較嘅. sorry 我唔會再中伏多一次囉!
埋單$410.00 (大小同價 每人$82.00)