2019-07-30
今日同朋友去信和買野,晚餐就在信和中心旁邊旺角新城3樓的回到味來。朋友介紹一定要黎食雞煲。上到黎餐廳主要卡位設計,座位闊落,私癮度高,唔錯。我哋食早場,五點入座,價錢十分優惠,每位$188 ,任食,連雞煲都任食。原來這裏最有名的是惡魔雞煲,應該就是很辣的意思吧?不過店員解釋,可以叫微辣,我們就試啦!上檯仲未聞到香味, 不過滾起之後店員快手炒兩,三下,即時香味四散。 配料香料極多, 紅洋蔥,洋蔥,蒜頭,獨子蒜,薑, 花椒八角 。雞肉好嫩滑,剛剛熟透,入口非常滑,我們兩個人食完一煲之後,再encore多一煲,好滿足,真係冇介紹錯。仲有前菜附送的粉絲蒜蓉扇貝食完雞煲之後,可以轉火鍋,這裏不是就咁加湯底,是重新點一個新的湯底,我們點了芫荽皮蛋清湯,準備食海鮮啦。安格斯肥牛,花紋分佈均勻,滾十令秒就放得入口。生猛海鮮拼盤包括有 大蝦、大蜆、蟶子、鮑魚、貴妃蚌 ……,味道鮮甜,非常新鮮。貴妃蚌爽口彈牙,跟蜆肉一樣有帶點清甜的味道。剛剛食左咁多肉,要點番呢疏菜平衡一下,個生菜藍好得意😎
仲有前菜附送的粉絲蒜蓉扇貝
安格斯肥牛,花紋分佈均勻,滾十令秒就放得入口。
貴妃蚌爽口彈牙,跟蜆肉一樣有帶點清甜的味道。
剛剛食左咁多肉,要點番呢疏菜平衡一下,個生菜藍好得意😎