今次要介紹嘅唔係啲咩特別湯底,而係回歸拉麵嘅最純粹 - 傳統豬骨湯底🍜, 嚟到九如坊嘅 長浜No.1 拉麵, 師傅嚟自日本,可見店內都打理得好似傳統日本拉麵店, 主打 豬骨湯底拉麵..($108)價錢係中上環嚟講可謂非常親民, 拉麵配料豐富: 足足四塊叉燒,木耳,高菜,蔥花,紫菜同溏心蛋(唔使加配好抵啊😍)麵身係幼麵,可按個人喜好選軟硬度未食拉麵前,店員先附上辣芽菜呢個超正🥰冷盤嚟食落辣度十足 非常開胃,到拉麵上嚟, 先試一試個湯,味道非常濃郁但又唔會太油膩(平時最驚又稠又咸嘅湯底) 果然試得出師傅嘅功架,湯底配上幼麵掛湯力十足,加上各種配料嘅配搭,連埋辛辣嘅辣芽菜,令湯底層次更豐富,又一碗有衝動飲哂成碗湯嘅拉麵🥰叉燒方面微微燒過更惹味,加上四大塊,絕對一碗已經食到飽住走,至於溏心蛋 個人就覺得可以好啲,由於浸係湯上關係,所以夾起上嚟已經有啲散,另外溏心度不夠.但整體而言 呢加價錢食到如此高質湯底嘅豬骨湯拉麵絕對值得👍🏻鍾意豬骨湯拉麵嘅朋友絕對要嚟試🤟🏻

[招牌No.1拉麵]($108)價錢係中上環嚟講可謂非常親民, 拉麵配料豐富: 足足四塊叉燒,木耳,高菜,蔥花,紫菜同溏心蛋(唔使加配好抵啊😍)麵身係幼麵,可按個人喜好選軟硬度