2019-10-12 133 瀏覽
自從一間我經常去的灣仔魚湯專門店關門之後,好一段時間都沒有喝到魚湯了。一日唔發市,發市當三年,今日一口氣補償返。不單單是魚湯,還有龍蝦和肉蟹, 名副其實魚蝦蟹。數年前新開的時候,已經幫襯過一次。 今次重臨,多咗啲堅嘢。有原隻龍蝦湯烏冬 ($138),成隻手掌般長的龍蝦,用真火溫著承上。有架勢堂原隻肉蟹湯飯 ($138), 亦都是㷫合合的。有殼睇唔到肉質是怎樣?拆開來看一看左邊是龍蝦,右邊是肉蟹。 個人認為右者, 鮮甜飽滿,更勝一籌 左邊的,可能浸熱湯太久,肉質稍為老了一點, 所以大家記得 快點把龍蝦肉拆出來吃。咁個湯底又有幾猛料呢?和其他魚湯餐廳不同,她只用鯛魚來煮湯, 幾重本的。鯛魚對我來說有一個深刻的印象, 曾經在日本沖繩釣魚,釣到一條鯛魚,即晚拿到餐廳作刺身,鮮甜無比。 可想然知,用鯛魚來煮湯, 也真的是無與倫比。還有一個溫馨提示,魚湯一定要趁熱來喝, 放涼了鮮甜會減少,放太久也會有魚腥味, 所以餐廳用熱窩來上魚湯, 這也是一個細心位。

不單單是魚湯,還有龍蝦和肉蟹, 名副其實魚蝦蟹。

數年前新開的時候,已經幫襯過一次。 今次重臨,多咗啲堅嘢。

有架勢堂原隻肉蟹湯飯 ($138), 亦都是㷫合合的。

有殼睇唔到肉質是怎樣?拆開來看一看

咁個湯底又有幾猛料呢?