2022-09-19 390 瀏覽
上回講到元朗一日遊午餐,今次輪到晚餐!我地揀左omakase,元朗出名嘅omakase主要有三間。經過一輪篩選之後,我哋決定食壽司源。餐廳位置唔算好遠,一出地鐵站行5分鐘左右就到。餐廳環境方面,樓底幾高,燈光十足。餐廳只有吧枱位,呈L形狀。壽司源Omakase有三個價位,我哋揀咗$1080,包括前菜、十四款壽司、手卷、湯同甜品🤑- 前菜前菜一共有三款,分別係溫室蕃茄、無花果天婦羅同抹茶冷麵。溫室蕃茄味道清甜。自己第一次食水果嘅天婦羅,估唔到幾好味,外脆內嫩。至於抹茶冷麵入面加咗山葵,味道更香。食壽司之前師傅提供薑片同漬物,漬物有Wasabi淮山漬同牛蒡漬。- 十四款壽司每一款壽司都好味道,但最深刻嘅壽司有三款,包括牡丹蝦、沙甸魚同拖羅👍🏻北海道帆立貝:厚切帆立貝味道鮮甜,加左少少岩鹽調味。沙錐魚:Kisu上面擺放紫蘇花,而且淋上少少酸汁,肉質比較結實,味道獨特。竹籤魚:外皮燒到好香,帶有少少焦香味,肉質幾鬆軟。北海道北寄貝:口感非常爽脆,肉質彈牙。北寄貝小柱位:肉質比起上一款北寄貝壽司肥美,味道更加鮮甜,加咗青檸汁有一種清新嘅感覺。深海池魚:每次omakase都會食到,今次都唔例外🤣。

- 前菜

- 十四款壽司

北海道帆立貝:厚切帆立貝味道鮮甜,加左少少岩鹽調味。

竹籤魚:外皮燒到好香,帶有少少焦香味,肉質幾鬆軟。

北海道北寄貝:口感非常爽脆,肉質彈牙。

深海池魚:每次omakase都會食到,今次都唔例外🤣。味道鮮甜,炙燒過魚油更香。

池魚:肉質爽口,食落無筋,加左黃薑同九州蔥令味道更豐富

伊左目:師傅炙燒燒香魚皮,油脂豐富,而且有一陣煙熏味。壽司上面放上辣椒蘿蔔蓉。

牡丹蝦:口感綿滑,味道甜美。上面再放上炙燒過嘅蟹膏,呢個配搭非常新穎,蝦味非常香濃😋

中拖羅:壽司上面放咗三片拖羅,回甘味好重,入口即化,成個口都係油脂😍

鯖魚:同拖羅一樣有三片,上面仲加左昆布。

沙甸魚:肉質較為結實爽甜,亦有一定油香。另外加咗少少薑蓉作點綴。

北海道海膽:一個字:creamy!

食完十四件壽司之後,仲有吞拿魚蓉手卷、湯、三色丸子同黃桃,真係非常豐富,為今次元朗一日遊畫上完美嘅句號🥰
2022-09-04