2021-11-28 549 瀏覽
又到放假出去搵嘢食嘅日子,呢日嚟到太子搵到呢間專食餃子🥟嘅「專門店」星期六嘅下午都有唔少人等位,不過好快就可以入座。餃子選擇方面基本上分湯餃類同煎餃類,另外比較特別就係有車仔麵選擇,真係一次過可以滿足晒3個願望!首選當然煎餃啦,有3款唔同口味,但煎餃必然係揀韭菜餃,無得輸!▶️煎韭菜餃 (10隻) - 每隻都大大隻,差不多1隻等如人哋2隻,而且皮薄餡料亦好豐富,必試之選!▶️湯餃就試咗白菜肉餃 (另加了米線底) - 亦都大大隻,但比較起上嚟,韭菜會比白菜肉香。湯底清淡得嚟有味,店員聲稱佢哋嘅湯底係無味精嘅生魚豬骨湯底,是真是假?反正我信了,哈!▶️車仔麵 - 餸料就一般有嘅大路選擇,我哋亦點咗大路嘅豬皮魚蛋試試,豬皮正常,但魚蛋就爭少少,無人哋街邊檔口嘅咁好食,而湯底亦欠缺了腩汁,如果加了色會更似一碗車仔麵,總結就係可以唔使試,直接食餃子就好!▶️辣菜脯 - 隨意添食,加落湯餃會更惹味,但其實都幾辣,自問食得辣嘅都辣到出晒汗@@總結:食物質素好好,「美味餃子店」又真係講得無錯,店內格局尚算整潔,但唔好期望會坐得好舒服,至於價錢方面貴定平就見仁見智,我自己就覺得無食過嘅不妨一試!

下午茶
  • 煎韮菜餃