2017-07-24
旺角做野做晏左,4點幾先食揾野食,唔想食得肥膩,又唔想乏味,諗嚟諗去最終揀左去染布房街嘅老點食點心,既可以坐得舒服,點心份量唔會太大,可以貪心啲食多幾樣,最重要係唔會太肥太濃味,夏天食啱哂。室內裝修傾向新派,係年輕人受落嘅潮潮哋,又毫不拘緊嘅格局。今次係第一次食老點,睇睇餐牌,雖然名叫老點,但賣嘅點心賣相,選料製作都有一股潮味,毫無老態。在價格方面,老點亦冇老點食客,作價由HK$10餘到HK$30餘不等,算係親民貼地。點左三樣點心,除左灌湯餃喺其他酒樓食過,我懷疑清酒雲吞雞同響鈴腸粉都係佢地嘅原創食物,小弟從未喺其他點心專門店同茶樓見或者食過,喺餐牌上面有好多我喺外面食肆見都未見過嘅點心。腐皮製響鈴腸用嫩滑腸粉包住炸物好似春卷同埋米漿春卷嘅點心,已經並唔係新菜式,但包住腐皮製嘅響鈴腸就係小弟睇中嘅創意,口感有粉皮嘅幼滑、響鈴嘅鬆脆同豬肉饀嘅彈牙,三樣溝埋一齊口感豐富到不得了!覺得比用春卷做饀口感更好,因為春卷皮畢竟有啲硬,有啲哽牙,脆但就唔鬆化。灌湯餃餃上有好超多素翅,先試湯,唔錯鮮而不太鹹,然後再爬開隻餃,裏面差唔多全部係海鮮,有好多蝦,又有小元貝,加埋竹笙同小量豬肉,饀料豐富鮮味,
室內裝修傾向新派,係年輕人受落嘅潮潮哋,又毫不拘緊嘅格局。
腐皮製響鈴腸
灌湯餃
餃上有好超多素翅,先試湯,唔錯鮮而不太鹹,然後再爬開隻餃,裏面差唔多全部係海鮮,有好多蝦,又有小元貝,加埋竹笙同小量豬肉,饀料豐富鮮味,已前老式酒樓造嘅灌湯餃會好多肥肉,有時會加入雞膶,啲饀食落會好膩,但呢度做嘅就完全冇呢個問題。
清酒雲吞雞
湯頭好甜,但就冇乜清酒味,反而有一點點嘅玫瑰露味道,肯定加左些少玫瑰露酒落去。雲吞好完整,皮無爛,有蝦有肉係廣東雲吞,而雞件有腌過入味,整體味道同喺上海鋪頭食嘅好唔同。
食完飽哂,買單HK$100,三款點心都甚有特色,冇老點,亦毫不老餅,名叫老點,但點心設計新派。