12/12 星期日一家十四人吃散叫點心.12:45時段一個半小時用膳.分兩台每台七人. 我的一台二個中童五個成人. 一時十分入單,十多分鐘後陸續出第一輪點心1.蝦腸:熱騰騰的,腸粉皮軟腍但黏,黐筷子的.冇米漿味.一條腸粉有兩隻大蝦,算爽口彈,但冇乜鮮味 3.5/5分2.蝦多士配沙律菜:菜新鮮爽口,配胡麻醬,非常清新;一隻去咗頭嘅蝦黐在麵包上,炸得很透不油膩,逼油功夫一流.香酥脆好味4.5/5分3.XO醬炒腸粉:腸粉炒後仍有軟腍感,醬汁入味,但略咸,份量比較小. 3.8/5分4.黑金奶皇包:包偏硬實,包肉份量較厚,奶皇餡相對少,奶皇冇蛋和奶味 2.4/55.雪山叉燒包:面頭的甜脆皮是腍的,包身死硬實,好似翻焗後放涼完再端上.餡少冇汁.整個包似乾屍. 1/5分6. 蝦餃,燒賣,山竹牛肉,准山雞札:全部用膠盒是,第二輪大概 1:30落單的. 當2:30大多數客人到限時被要求埋單時,部長走過嘅話落錯單,以為是外賣,並把放在外賣食物盒的點心送上,仲說外賣膠盒不用加錢,他們當睇唔到.我地基於肚餓和不要浪費食物,反正做了來了,於是照單全收.食下去樣樣都縮哂水咁,全冇肉汁,只是微温,不知道放甚麼入口.
6. 蝦餃,燒賣,山竹牛肉,准山雞札:全部用膠盒是,第二輪大概 1:30落單的. 當2:30大多數客人到限時被要求埋單時,部長走過嘅話落錯單,以為是外賣,並把放在外賣食物盒的點心送上,仲說外賣膠盒不用加錢,他們當睇唔到.我地基於肚餓和不要浪費食物,反正做了來了,於是照單全收.食下去樣樣都縮哂水咁,全冇肉汁,只是微温,不知道放甚麼入口.一輪掙扎,放棄了!剩下一件雞札帶走. 雞札的食材其實好豐富,用淮山包裹雞和花膠等,無奈!以上全部只得 0.5/5分
7. 鴛鴦炒飯:分兩盒端上,白汁和紅汁分盒上.摸個盒熱熱地,打開白汁的一盒,每人分兩羹飯一隻蝦,繼續趕快衝刺.飯底炒得金黃鬆透,有炒飯香.白汁不知是甚麼醬料調出來,清清地冇乜味,比較稀冇用漿粉開的,蝦爽口彈牙,份量足.整體質素合格. 3.3/5.
8.壽桃:是另外一台幫我地落單,嫲嫲生日嗎!壽桃飽滿夠大隻,外觀十分討好!熱騰騰,有點煑手.包是軟熟的,蓮蓉餡加整隻鹹蛋王佔四成,包肉佔六成,比例恰當.蓮蓉偏甜,但味道突出,蛋黃乾了點,冇蛋油,食落有點寡的口感.因為夠熱取回一點分數. 4/5分
環境:無敵180度大海景,令胸懷舒暢.枱與枱的空間相隔一張座椅闊,推點心的通道有兩張寬,有侷促的感覺,可幸樓底稍高,聲音散發開去,不會覺得嘈雜,一家大小到來適合不過. 4.5/5分
服務:想落第輪點心取點心紙,問了三個侍應等了十分多鐘都不得要領.原來我們家人的另外一張枱有,於是用來落單.最差的下錯單,得過且過,側側膊只想我地照單全收他們遺下的錯誤,冇任何再跟進的行動或致歉!中高檔食府價錢,如此服務,情何以堪! 1/5分
2021-12-12
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日