食過三田、TETSU,終於食到好出名既周月。入面既感覺好日本宵夜小店咁。一坐低就叫左兩碗沾麵周月沾麵 (濃湯)好鍾意呢度可以比人揀湯既濃淡度,但我揀左濃湯發現真係好濃,我就唔係太接受到咁鹹既味道醬油味道濃郁到連平時食得重口味既我都覺得嘩 好鹹呀醬油湯有用魚粉去煮,但因為太鹹,我食唔出魚香味  (魚味好既我覺得係三田,呢度著重醬油味多D)另一碗朋友叫既味玉香辣沾麵,個醬油湯汁有一陣好香既辣油辛香,相比之下我覺得香辣沾麵更吸引   (呢個辣沾麵好味過三田既辣沾麵)叫左冷麵,因為鍾意彈牙的口感麵質幾出色,而且唔會好濕,飛水既步驟做得好好 (但掛湯能力又唔算最好,暫時呢方面三田好D)問題就出現啦~ 個湯一到既時候已經唔係好熱,而我好喜歡熱騰騰的湯汁,所以有D失望呀個湯唔熱,再加食既係冷麵,好快就好似食緊又唔熱又鹹既麵 一路食一路諗起TETSU個熱石,如果可以加入呢個湯就好啦麵量雖然叫左最大既300g,但又唔會飽到十成。 (係三田如果麵量叫大的話,真係會飽到食唔到其他野)食晒成碗麵,可以叫人幫你加雞湯 呢個正呀! 雖然雞湯係店員用保暖壺加既,但已經熱過我一開頭個沾麵汁,係咩事呀? (證明一開頭個
一坐低就叫左兩碗沾麵
周月沾麵
周月沾麵 (濃湯)
醬油味道濃郁到連平時食得重口味既我都覺得嘩 好鹹呀
味玉香辣沾麵

叫左冷麵,因為鍾意彈牙的口感

個湯唔熱,再加食既係冷麵,好快就好似食緊又唔熱又鹹既麵

一路食一路諗起TETSU個熱石,如果可以加入呢個湯就好啦

食晒成碗麵,可以叫人幫你加雞湯

呢個正呀! 雖然雞湯係店員用保暖壺加既,但已經熱過我一開頭個沾麵汁,係咩事呀? (證明一開頭個汁真係唔熱)
加左雞湯既醬油湯汁,味道無再咁濃咁鹹,喝落覺得味道雖然都偏鹹,但係我可以接受既程度

ummm 最後比錢發現佢有收加一,明明日本無呢個practice,香港拉麵、沾麵店都主張唔收加一,佢身為咁正宗既沾麵店居然有收,令我覺得ummm... 估佢唔到 (明明除左最尾幫我加雞湯,其他位都無服務可言)

overall okok,但凍呢一點減晒分。
唔會再特登去食
2018-02-13
15 分鐘 (堂食)
周月沾麵
味玉香辣沾麵