2024-08-23 138 瀏覽
*睇到最後!* 夜晚諗住同朋友聚一聚食個飯,睇到某foodie介紹好似幾吸引咁,就book枱試下啦。 點知我啱啱先上到2樓,門口未入,openrice就通知我「已確認出席」,我都呆一呆,但照行入餐廳。 一行到入餐廳,我出示openrice booking告知訂座,兩位店員就呆一呆,隔咗一陣先帶我入座,可能係唔expect 8點半有客吧🤔但我又的確係喺openrice訂到枱。 嚟之前都確認過9點 last order,我朋友有事要遲少少到,本身想等埋一齊嗌,殊不知我一入座,店員已經提醒差唔多到last order,要儘早落單,我都表示理解明白,即刻睇menu。 嗌咗兩個套餐,因為有最低消費一人一杯飲品,所以都嗌咗飲品。 係水牛芝士正常應有水平,不過不失。我同朋友都唔太理解三塊麵包嘅存在,係脆嘅,我沾麵汁食還可以,但同行朋友就覺得有陣油膉味。 至於意粉嘅明太子味就老實講,唔係太突出,我同同行朋友都唔係太食得出個味,唔至於難食,但同好食就掛唔上邊。十分失望!個封門柳完全唔係想像中/睇foodie嘅咁靚同好食!都係未至於難食但完全唔係好食🥲同行朋友第一啖已經覺得鹹,但配埋飯就還好。 個炊飯食落
*睇到最後!*

嗌咗兩個套餐,因為有最低消費一人一杯飲品,所以都嗌咗飲品。

流心水牛芝士(套餐前菜)+$78

係水牛芝士正常應有水平,不過不失。

明太子忌廉意大利麵(套餐主食)+$138

鰹魚熟成封門柳,香煎鵝肝,糖心蛋配黑松露炊飯(套餐主食) +$238

個炊飯食落唔似炊飯,似係炒飯同炊飯中間嘅混合體咁,都係未至於難食,但絕對稱唔上好食。

(小插曲:其實幾好笑,落單嘅時候我見第一項係封門柳,第二項就係我嗌嘅呢個。咁我就唔肯定兩個嘅肉量係唔係一樣,我就問店員呢兩個份量有冇分別,店員答我:兩個唔同㗎!一個有鵝肝一個冇,我呆咗,店員繼續:喔!同埋一個有個飯一個冇,我:…好,心諗…你當我盲…?最後都問到份量係一樣嘅)

法式多士  配雲呢拿Gelato (套餐甜品)+$68

都係好失望!都係嗰句難食稱唔上,但好食就冇佢份了。我同同行朋友都唔係太形容得出呢個味道,但的確係失望嘅。

唔知關唔關事,但當時我係order叫上,但封門柳啱啱上枱冇耐(21:01)我諗隔幾分鐘?店員就埋嚟通知廚房要收,所以要上埋個甜品先(21:11上),但餐廳係22:00閂舖,但當時我哋都唯有表示理解,唔肯定係唔係擺多咗一陣令風味欠佳喇。

開心果奶昔(套餐飲品)+$48

好飲!頗香頗濃開心果味。

黑芝麻奶昔(單點)$68

好飲!頗香頗濃黑芝麻味,同朋友都感到驚喜。但價錢值唔值得就大家自己判斷了,不過餐廳低消一人一杯飲品。

西村宇治抹茶鮮奶(套餐飲品)+$28

我冇飲到,但朋友覺得都幾好飲,我喺杯尾試咗少少,雖然有溶冰,但飲得出應該係幾濃抹茶味。

最後,啱啱提到餐廳22:00閂舖啦,但店員喺21:36就已經催促我哋離開…令成個體驗感覺更差。我仲見到有位店員喺其他客人嘅隔離枱感覺係刻意地大聲收拾餐具(嗰枱客人仲食緊野)…其實都幾冇禮貌。

整體而言,我就覺得唔值得比呢個價錢再去食多一次😞食物質素大差預期,店員服務態度亦唔係太好,食到好趕頭趕命咁。如果想早啲收舖,不如唔好比人book到8點半…希望可以比到個實際參考比想去嘅人之餘,亦可以比返意見餐廳🙏🏻
2024-08-22
開心果奶昔(套餐飲品)+$48