2008-05-21
尋日食左餐咁貴嘅, 今日師傅決定食餐平! 但係師傅出去食晏時, 一出左門口就有一個疑問, 就係向左走定向右走好呢? 如果向右走, 師傅就好大機會去再興, 但最後師傅決定向左走, 所以就黎左呢度食晏!當師傅黎到呢度時, 即刻喺呢度打左個圈, 最後諗住去清真惠記, 冇錯係去清真惠記, 於是坐底, 但一坐底就出事喇, 原來師傅啱啱坐左喺清真惠記同海記嘅交界, 點知呢張枱原來係屬於海記, 而海記個伙計好快就放左碗例湯喺師傅面前, 咁師傅唯有喺度食一餐啦, 睇左一陣師傅都係決定叫碟肥叉燒飯!肥叉燒飯好快就到, 賣相都唔差, 而叉燒確實幾肥, 做到野喎, 蜜味都幾夠, 但係就唔算好鬆, 煙煙韌韌咁, 有d似豬頸肉嘅感覺, 反而叉燒嘅感覺就唔多似, 不過加少少辣椒醬都幾好味! 而例湯就係送嘅, 都煲得幾夠火喉, 冇味精幾好!總括黎講食物質素都可以, 價錢都叫相宜, 廿三蚊一碗單拼燒味飯, 廿五蚊一碟單拼燒味飯, 加一蚊就可以有雙拼, 仲有例湯送, 都算抵食! 如果早知係食叉燒飯, 師傅就去再興啦, 食燒味始終係再興好d; 不過下次有機會都會再黎, 而笑臉都比得過!