2019-05-13
同這位朋友已經識了好多年,但每次都係去餐廳食,無咩新意~所以今次商量好,決定去酒吧飲嘢食嘢,體驗不一樣的用餐氣氛。今次選擇的這間酒吧,主打西班牙style,除了小電視播著外國勁歌MV,也將影像投射到一面牆上;坐在吧枱,一面看著調酒師調酒,一面享受著音樂及美食,真的好enjoy!——————————🔹玉米脆片配酸忌廉 $40剛剛坐下,店員就立刻送Nacho chips上來。同朋友邊傾邊食,真係不錯;如果有需要,仲可以叫店員refill添~芝士脆片偏鹹,酸忌廉剛好可以中和下。🔸西班牙啤酒燴慢煮牛面肉 $178第一次見牛面肉,加上係啤酒燴煮,所以二話不說叫來試試!牛面肉就是牛的面珠肉,質地軟嫩,口感介乎牛腩及牛筋之間;啤酒汁微甜但沒有酒味,配上新鮮薯菜,清新不膩,非常特別!🔹德國蜜汁燒豬手 $208燒豬手原隻上,可以自己動手切,也可要求店員幫忙切好,今次我們影完相後,就叫店員切開方便食!豬手燒得香脆,表面烤成芝麻皮,香而鬆脆;肉質鮮嫩柔軟,但邊位就略嫌太乾帶柴。雖然是「蜜汁豬手」,但吃起來偏鹹,幸好自家製黑椒汁調得剛好,蘸一下可以幫忙中和!🔸正宗西班牙奄列 $68又是第一次食的item!普通
——————————
🔹玉米脆片配酸忌廉 $40
🔸西班牙啤酒燴慢煮牛面肉 $178
第一次見牛面肉,加上係啤酒燴煮,所以二話不說叫來試試! 牛面肉就是牛的面珠肉,質地軟嫩,口感介乎牛腩及牛筋之間;啤酒汁微甜但沒有酒味,配上新鮮薯菜,清新不膩,非常特別!
🔹德國蜜汁燒豬手 $208
🔸正宗西班牙奄列 $68
又是第一次食的item!普通奄列就食得多,西班牙奄列就未試過~原來所謂的西班牙奄列就是所謂的「薯仔洋蔥蛋餅」,除了有濃濃薯味蛋香,還加入了鹹鹹香香的煙肉,配上醬汁一齊食,香口有層次。
🔹Fruit Punch $62 +Orange Juice $52
雜果賓治果味濃,香氣清新;橙汁酸甜開胃,不過不失!第二日要早起忙工作,所以兩人都決定不飲酒,若果下次再臨,再試試各款調酒~