2023-12-12
今日去咗大館行街影吓相,然後行過中環街市,發現咗呢一間超級精緻嘅手工泡芙,聖誕節當然唔少得一啲甜品啦,今日一於買返幾樣嘢!📣冬日期間限定 《手工泡芙禮盒》🍵小山園抹茶栗子白豆麻糬 用上丸久小山園嘅抹茶去做嘅手工吉士,味道特別清幽,加入日本白豆蓉、原粒栗子、煙靭原味麻糬,味道更加係多層次嘅享受,特別欣賞佢嘅麻糬,口感極佳!🧀紅桑子芝士餅手工塔皮咬落去口感超級滿足,外酥內軟,咬落唔會過分嘅散碎,裏面嘅忌廉芝士餡配合自家製紅桑子醬,食落酸酸甜甜的,絕對冇滯肚感。🍫薑餅比利時黑朱古力脆脆屬於小店嘅12月限定,亦都係小編最為大愛嘅一款。用上Ganache令質地更加幼滑,混合70%嘅比利時朱古力,整體可可感覺更為濃郁,配合埋榛子脆脆,口感何其豐富!🎄聖誕樹泡芙蛋糕由紅桑子芝士以及比利時黑朱古力兩款泡芙堆砌而成,好似一棵聖誕樹一樣,特別有節日氣氛!小店嘅功夫相當巧妙,造型立體而且不易傾倒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📣冬日期間限定 《手工泡芙禮盒》
🍵小山園抹茶栗子白豆麻糬