2014-08-01
雜誌介紹到了這間高檔新開甜品店上到去比想像中細, bar table足唔多坐滿哂, 等左一陣有位個menu冇圖片, 有9款奇奇怪怪既名, 我問有咩介紹, 靚侍應推薦緣茶同牛扒, 我問咩甜品都有牛扒? 即叫由於係開放式廚房, 比bar table圍住, 等既時候可以好清楚睇到個chef製作甜品過程, 好似睇show咁, 又液態氮又畫花, 有d似係酒店食dessert. 終於到整我個牛扒, oh my god, 上枱時真係牛扒一樣, 淋滿燒汁 (朱古力漿), 又出緊煙 (乾冰), 真係好搞鬼. 我問個chef 幾成熟佢仲要話medium raw. 個牛扒有d 似brownie, 但更好味, 配埋雪糕用d 黃色格格脆真係超正, 好快就食哂! 我個frd 叫左緣茶佢都話好好食.對呢間新甜品店整體印象好好, 好創新, 個chef 叫我下次試下"竹炭", 佢話都好好食! 唯一缺點係貴左少少, 個甜品包杯野飲要hk$100-120, 不過佢offer 到個感覺係其他甜品店冇ge, 我諗如果係特別日子都會再去!
由於係開放式廚房, 比bar table圍住, 等既時候可以好清楚睇到個chef製作甜品過程, 好似睇show咁, 又液態氮又畫花, 有d似係酒店食dessert. 終於到整我個牛扒, oh my god, 上枱時真係牛扒一樣, 淋滿燒汁 (朱古力漿), 又出緊煙 (乾冰), 真係好搞鬼. 我問個chef 幾成熟佢仲要話medium raw. 個牛扒有d 似brownie, 但更好味, 配埋雪糕用d 黃色格格脆真係超正, 好快就食哂! 我個frd 叫左緣茶佢都話好好食. 對呢間新 甜品店整體印象好好, 好創新, 個chef 叫我下次試下"竹炭", 佢話都好好食! 唯一缺點係貴左少少, 個甜品包杯野飲要hk$100-120, 不過佢offer 到個感覺係其他甜品店冇ge, 我諗如果係特別日子都會再去!
題外話/補充資料:
個welcome drink 超正, 好想encore!