2018-04-30
行街和出外食飯是每週定指動作一次的。今晚約了ERB同學在旺角揾食,行經煙廠街畀一個富有舊式戲院風格嘅餐廳門面吸引住, 再睇睇原來係食火鍋嘅, 價錢尚算就入去幫襯。集冰室和火鍋店於一身的懷舊食館有傳統既摺枱、橙紅色既櫈、方形地磚。服務員引領我們上樓,一個個舊式嘅火水爐排列得齊整做裝飾。60年代嘅地磚再加香港既背景,真係有種回到舊時既香港!火鍋258套餐呢個係半任食套餐,除左雞同海鮮拼盤外,其他都可以加潻和汽水任飲。首先是一碟前菜小食 以為係啲咩花生、酸菜, 原來係魚蛋 + 懷舊炸魚球,都幾得意。招牌鮑魚麻辣雞煲 (定座敬送) 我們揀選了小辣,雞煲上枱後要再煮5分鐘先可享用。雞件醃得濃味.. 雞件肉夠鮮嫩, 鮑魚亦無令人失望;而且雞煲份量真係好大,食完已經覺得有少少飽啦! 芫茜皮蛋鍋時令海鮮拼盤 (鮮蝦, 廣島蠔,脆肉鯇和花甲)D海鮮新鮮度唔錯,蝦較大和花甲好肥美。安格斯牛任食打邊爐必點美國安格斯牛!牛味香濃。黑毛豬豬肉片食落騷味唔算重。生菜皇帝菜娃娃菜甜品最後送上甜品:紅豆雜果涼粉~。
火鍋258套餐
首先是一碟前菜小食
招牌鮑魚麻辣雞煲 (定座敬送)
芫茜皮蛋鍋
時令海鮮拼盤 (鮮蝦, 廣島蠔,脆肉鯇和花甲)
D海鮮新鮮度唔錯,蝦較大和花甲好肥美。
安格斯牛
任食打邊爐必點美國安格斯牛!牛味香濃。
黑毛豬
豬肉片食落騷味唔算重。
生菜皇帝菜娃娃菜
甜品
最後送上甜品:紅豆雜果涼粉~。