2015-06-01
同友人係元朗食完人氣沾麵- 彩 - 之後, 就散步到元朗站搭西鐵歸家點知...係仲有5分鐘路程既時候... 俾我地無啦啦見到honey secret. 係門口八卦下裝下個menu... omg, 係我鍾意食既西式甜品. D碟畫晒花, 仲有果個成日係facebook見人post既拉花波波....出事喇出事喇. 說好的減肥呢?! T.T所有甜品都係即叫即造. 加上我地點既都係花功夫既甜品, 所以要等廿分鐘左右. 店內好多都係後生仔/學生哥, (偷)聽下佢地對話, 學下潮語, 20min好快就過. 店員得閒仲會搭下訕吹兩咀. 氣氛很不錯呢!*抹茶心太軟配豆腐味雪糕*帶點日本feel 既presentation. 睇見都開心. 個雪糕球好靚. 雪白, 圓碌碌, 好似一個snowball~~ 呢個心太軟, 個"心"係軟綿綿架!一切開D抹茶漿就如泉湧般溜出黎. 暖而鬆脆既面層, 加上熱辣辣既抹茶漿, 再配埋冰凍既雪糕, 真係冇得彈.抹茶味香濃, 濃得帶淡淡抹茶既苦味. 抹茶fans一定buy. 豆腐味雪糕好清新. 跟抹茶味好夾. 可以淡化抹茶的苦, 但又唔會蓋過抹茶味. 店員好細心, 知我怕太甜
點知...係仲有5分鐘路程既時候... 俾我地無啦啦見到honey secret. 係門口八卦下裝下個menu... omg, 係我鍾意食既西式甜品. D碟畫晒花, 仲有果個成日係facebook見人post既拉花波波....出事喇出事喇. 說好的減肥呢?! T.T 所有 甜品都係即叫即造. 加上我地點既都係花功夫既甜品, 所以要等廿分鐘左右. 店內好多都係後生仔/學生哥, (偷)聽下佢地對話, 學下潮語, 20min好快就過. 店員得閒仲會搭下訕吹兩咀. 氣氛很不錯呢!
*抹茶心太軟配豆腐味雪糕*
店員好細心, 知我怕太甜, 一早教定我用紅豆+雪糕一齊食. hahaha, 但係呢個抹茶心太軟真的不會過甜呢 (唔係坊間果種 搭白朱古力既抹茶心太軟)~ 所以唔駛擔心.
*Honey Secret*
雖然honey secret既價錢拍得住尖沙咀銅鑼灣嗰啲西式甜品店, 但係以honey secret既食物水準, 有得食有得玩兼有得呃like, 出面應該好難做到呢個價位.
題外話/補充資料:
店子可坐1x- 20人左右. 後來發現隔離鋪都係佢哋架.不過比較低調. 無招牌且用咗黃色窗簾遮住塊玻璃.
另外, 店員話憑收據到大埔分店,新張期內可以有九折呀~