2019-04-28
經過天橋個位有啲肚餓就入去食少少野。叫咗個細魚肉翅同埋燒賣,然後比張唔$500,阿姐叫我比八達通。門口又冇寫$500唔收得。講真依家$500算係啲乜錢咁都冇得找?唔緊要,我比八達通。佢收我$29 ,然後我都冇為意。但之後望一望餐牌細魚肉翅$19 ,燒賣$8,咁點解會係$29?我問阿姐,阿姐話燒賣幫你加大左, $10有7粒抵食好多。但個餐牌完全冇寫係有$10 7粒呢個選擇,而且佢都冇問過我。不過我都算,但係我見之後入嚟嗌燒賣嘅人阿姐全部都會同佢加大而且唔會問,另外要其他嘢都係,阿姐全部會自動幫你加大又或者佢會同你講加大抵食好多。然後我計返,加大每粒燒賣平毫幾子乜抵食好多咩?如果唔係睇餐牌都唔知佢咁樣呃人。唔係嗰$2嘅問題,而係佢地好唔老實,唔問人就收多你幾蚊,個個都收多幾蚊佢就真心賺好多喇。仲好意思同我講抵d,抵d你會自動加俾我?我岀去食飯都唔會話同我加底啦,麥當勞都唔會自己同你升級話抵食好多啦,同屈有乜分別?