今日係生日,男朋友專登book咗呢間嚟試。本身好期待,因為我哋之前都有食過香港其他專食壽喜燒嘅餐廳都好鍾意食。呢間餐廳喺confirm booking嘅時候要求男朋友寫低信用卡嘅資料,講明如果唔出席會扣張卡200蚊。我哋早咗到,一入門口,reception位置冇staff喺度standby,等咗好幾分鐘先有人過嚟,雖然未有位坐,但係個staff畀咗個QR code我哋,叫我哋落咗單先。我哋嚟之前已經有共識打算嗌最貴嗰個600幾蚊嘅極上餐,話哂都係第一次嚟當然係想試咗最靚嘅先。一打開QR code,最貴嗰個餐寫住sold out,但係嗰陣時只係六點幾。再碌落少少,就發現反而散嗌嘅貴牛冇sold out。以為係可能個app出錯,即刻問番個staff,個staff就答話,因為係”稀少部位”所以只供散嗌,冇得叫餐。此時已經R哂頭,既然冇得叫最貴嘅餐咁點解要放喺個menu度?睇番open rice其他comment原來有其他人都係咁。我哋都冇辦法,唯有坐低咗,order咗第二貴嘅餐(500蚊左右)。Order完冇幾耐,有幾個staff分別將前菜,蛋,牛,白飯,菇菜,全部放哂上枱面,並冇等我哋食完

我哋都冇辦法,唯有坐低咗,order咗第二貴嘅餐(500蚊左右)。Order完冇幾耐,有幾個staff分別將前菜,蛋,牛,白飯,菇菜,全部放哂上枱面,並冇等我哋食完前菜先上其他嘢。
前菜係三樣嘢: 慢煮和牛配黑松路沙律醬,麻醬豆腐,同雞軟骨丸子。全部都係不過不失冇乜驚喜。個staff只有好hea咁用3秒介紹過個前菜就行開咗。

跟住到食完前菜,有人埋嚟幫我哋整牛肉。牛分咗兩碟,個staff全程都冇任何嘅解釋,直到我哋問,佢先答咗一句話其中一碟係西冷嚟。咁佢就煮咗西冷先嘅,牛脂用咗合成牛脂,白色會溶嗰種,而唔係一般壽喜燒會使用嘅由牛肉切出嚟嘅真牛脂,另外個staff又倒極大量嘅汁,個牛係被煲熟而唔係煎熟,完全冇香氣,個staff一粒聲都冇出就將塊牛掉落去啲冰凍嘅蛋汁度,不足10秒,塊牛已經變咗全冰凍😅加上塊牛仲有條勁闊嘅肥膏邊係冇cut走,亦都有筋,真係算不上好食。

食完第一塊牛,個staff就將所有菇菜放哂落個煎pan度,連埋啲和牛一齊煲,呢part都冇問題,但係我哋真係想可以煎香少少先食,唔想浪費咗淨番嘅牛,所以食完嗰一round我地就要求換咗個煎pan打算自己嚟整算,唔想再由佢哋嘅staff去整我哋嘅牛🥲

換咗個新嘅之後,有另一個女仔staff埋嚟問都冇問就又倒到成個pan都係汁,stop都stop佢唔切,我哋講多一次畀我哋自己嚟啦。
我哋煎到一半好地地,又再一次有另一個staff埋嚟,又係冇問我哋就想直接倒啲水落個pan度,我地三番四次講我哋唔想加水,佢就堅持話應該要加水喺度同我哋拗,我最後忍唔住話,不如真係等我哋自己嚟😅個staff先至肯行開。

終於食完枱上嘅嘢,上咗個柚子雪芭,味道偏甜但正常。

食完想去廁所,問個staff廁所喺邊,都係單手插住袋好hea咁指畀我睇,仲要同另一個staff傾偈傾得好開心。其實如果呢間係一間普通嘅餐廳,可能都唔覺得有咩問題。
但係呢間嘢係專賣壽喜燒,埋單都成千蚊唔係特別平,真係唔expect d staff可以hea到咁,毫無服務態度可言。嘢食亦完全冇出眾嘅地方。呢間嘢真係冇下次🙂Overall嚟講體驗都有少少差。

2023-09-24
慶祝紀念