2021-09-23 598 瀏覽
中東菜同印度菜愈來愈多人接觸🇮🇳,雖然飲食文化不大相同,但美食係無分國界,卡巴同咖喱一樣深得我心💗。之前以為呢間連鎖印度菜店係”F”開頭,原來係”E”,唔識點讀都會認得佢哋logo同食物🤣————————————————👅雞肉卡巴($52)👍🏻 有唔同辣度就叫咗中辣🫔 ,辣度過癮得嚟都可以接受,香烤雞肉配洋蔥、生菜、番茄等蔬菜🥬,餅皮保持彈性,唔會比醬汁整到濕晒👅 香濃咖喱串燒雞肉(配Naan $87)👍🏻 酸酸辣辣嘅蕃茄底咖喱🍅,特別開胃送飯,大塊雞肉唔鞋。識食一定係食Naan,Butter naan多一陣牛油香氣🧈,單食都好香,最後撈曬啲汁👅 甜奶昔/芒果奶昔($30/$35)👍🏻 Lassi算係印度菜招牌特飲,齋睇字唔知咩嚟會淆淆地,不過之前試過第一次就唔驚。甜奶昔就係比平時甜啲嘅乳酪🍼,芒果味幾天然,口感杰杰地.👅凍檸檬蘇打 ($28)🔸偏酸檸檬soda🍋,比較啱接受到酸嘅朋友仔———————————————— 🚩總結:呢個咖喱值得返轉頭食🤤———————————————— 🌟注意:每份餐點份量頗多,呢餐細食啲嘅三個女仔share都okay~————————————————📍

————————————————
👅雞肉卡巴($52)

👅 香濃咖喱串燒雞肉(配Naan $87)

👅 甜奶昔/芒果奶昔($30/$35)
👅凍檸檬蘇打 ($28)
🔸偏酸檸檬soda🍋,比較啱接受到酸嘅朋友仔

🚩總結:呢個咖喱值得返轉頭食🤤
————————————————
📍 Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria
地址:尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈地下A鋪