話說之前同屋企人食過南昌薈間酒樓,入面d中菜確系唔錯❗️所以我地前日特登過去試埋佢個花樣多多又唔貴既打邊爐放題🥰等我簡單介紹下個餐包d咩先:⬇️⬇️1⃣️🌟環球海鮮盤🌟是日海鮮盤入面有海蝦、蟶子、元貝、墨魚仔、生蠔同龍蝦元貝、墨魚仔、生蠔同隻龍蝦鉗全部都有我大半隻手掌咁大隻,肥美厚肉又飽滿,睇到我口水都差啲流出梨🤡大大隻既蟶子肉多爽脆又冇沙👍🏻👍🏻成碟加埋真係沒有最鮮味,只有更鮮味👍🏻2⃣️重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋二選一我地揀左澳門豬骨鍋;豬骨鍋入面嘅豬骨煲到好夠腍同好大舊,湯頭濃郁兼帶有胡椒既微辛味,飲落去醒神又暖胃❗️3⃣️刺身拼盤刺身拼盤入面有三文魚、赤背、甜蝦同帶子。款款都新鮮厚切又夠凍❗️4⃣️阿翁極級牛頸脊呢份極級牛頸脊唔肥唔瘦啱啱好,食落肉質細嫩,油脂唔多,入口超重牛香味,超正👍🏻👍🏻勁想encore多兩碟👍🏻5⃣️至尊水餃王(每位一隻)水餃王皮薄餡大,入面滿滿都系肉同蝦,煮熟咗之後都只系細過我隻手掌少少,夠哂大粒,絕對足料🙌🏻6⃣️𧐢皇鮑魚扣玉掌/𧐢皇金錢花膠/雞茸燴燕窩(三選一)我地揀左𧐢皇鮑魚扣玉掌;鮑魚比我想像中大隻,同鵝掌-樣都炆到超入味同腍哂身😋鵝掌比較腍,輕輕一咬就脫骨,系小妹鍾意嘅質感🤩7⃣️食

等我簡單介紹下個餐包d咩先:⬇️⬇️

1⃣️🌟環球海鮮盤🌟

是日海鮮盤入面有海蝦、蟶子、元貝、墨魚仔、生蠔同龍蝦

2⃣️重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋二選一

3⃣️刺身拼盤

4⃣️阿翁極級牛頸脊

5⃣️至尊水餃王(每位一隻)

6⃣️𧐢皇鮑魚扣玉掌/𧐢皇金錢花膠/雞茸燴燕窩(三選一)

7⃣️食完上面d美食都仲唔夠既話,仲有好多種火鍋配料可以無限追加😬

海產類、肉類、丸類、餃子類、蔬菜及面類都一應俱全,選擇都成幾十款!

加上店入面仲有個大雪櫃,入面d嘢飲仲可以隨便飲添丫😌任飲任食,真係極度滿足😚

其中美國雪花肥牛、鱔片、鮮鵝腸、鮮蝦滑、墨魚滑同竹笙,小妹同朋友都encore左好幾次,今餐又係飽到癲😜

🛑半島漁港/阿翁火鍋館(南昌薈)

📍深水埗西邨路19號南昌薈1樓F102號舖

港鐵南昌站A出口,步行約3分鐘

#香港 #香港美食 #南昌薈#南昌#南昌美食#火煱#中式料理#海鮮#刺身#任食#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover