成日驚星期日搵唔到野食,所以一早就係OPENRICE呢度訂埋枱黎呢度食~ 其實之前都同友人黎過~ 呢度真係尖沙咀的清泉~ 真心勁好食~其實呢度都容納到好多人,不過人多就可能會覺得有dd迫同嘈咁啦~ 不過可能真係因為covid的關係,所以呢晚黎食都係無咩人~咁今日有3人一齊食~ 所以叫左都幾多野食檸檬薏米水 - 呢杯野夠凍又解喝,薏米都比好多架~ 薏米好去濕~ 係呢個熱屎辣辣既天氣度飲~ 真係好爽皮,而且佢無冰但都好夠凍,甜度已經岩岩好我覺得呢杯野真係降溫一流的選擇金陵鹽水鴨呢個都唔錯,肉質厚實得黎唔係好硬身入口味道咸香,相當唔錯,前菜黎講,份量個人覺得還可以太多就會覺得有點怪。水煮魚片 (辣度 : 小辣)呢個水煮魚片,份量相當勁! 魚片都厚身得黎唔係梅個隻,肉質嫩滑水煮湯辣度我覺得下次可以再叫辣一點點~ 麻度都夠~ 加上底部有吸收晒所有湯的精華的薯粉我個人建議一黎到快d食~ 因為放得太耐~ 個D調味會沉底咁會有DD過咸~酸辣湯 (窩) 3個人叫一窩都真係好夠食~ 每人都食到好多碗~ 最重要係佢好足料而且濃郁度好好,唔會係太水個隻,唔會係過"傑",我覺得呢個質感好好味道唔洗講~ 我真心覺

不過可能真係因為covid的關係,所以呢晚黎食都係無咩人~
咁今日有3人一齊食~ 所以叫左都幾多野食

檸檬薏米水
- 呢杯野夠凍又解喝,薏米都比好多架~ 薏米好去濕~
我覺得呢杯野真係降溫一流的選擇

金陵鹽水鴨
呢個都唔錯,肉質厚實得黎唔係好硬身

金陵鹽水鴨
入口味道咸香,相當唔錯,前菜黎講,份量個人覺得還可以
太多就會覺得有點怪。
水煮魚片
水煮魚片 (辣度 : 小辣)
酸辣湯 (窩)
味道唔洗講~ 我真心覺得太好食,我食左好多碗都覺得唔夠喉個隻~
但真心必點~
上海糯米燒賣 (4隻)
呢個就好少地方仲有得食既野~ 我自己覺得佢個糯米炒我好甘甜,煙韌度好夠,粒粒分明
燒賣皮厚薄適中,唔好一口厚皮個隻感覺,但味道方面就普通,但畢竟呢個點心都唔可以太多唔同味滲入去
所以整體黎講係唔錯既~
 招牌鮮肉小籠包 (4隻)
呢個小籠包,必點~ 一咬爆汁,又係皮厚薄度岩岩好~ 唔會係個隻一夾就散
夾起係見到內裡餡足湯水夠個隻,肉質鮮甜而不油膩過咸!!!
擔擔麵
呢個就因為前面太多都濃味野食左,最後先上呢個麵食,即時覺得呢個唔太好吃
但呢個麵質唔錯,彈牙,但我個人唔太鐘意呢個湯頭~ 哈~ 可能前面已經食左好多好食的XD
擔擔麵

總括黎講 ~ 呢間野~ 每次出尖咀諗唔到食乜時,去呢度真係好選擇~
2022-07-03
水煮魚片