2021-01-19
今次去試食既拉麵店位置同個名好匹配,位置係深水埔西九龍中心7樓蘋果商場入面,真係唔知道正確位置都要揾下先見到。店面我記得好耐之前有見過,當時既裝修係非常簡單,只係用幾個簾遮住 ,而家就用木材既牆隔住。哩間店係入口側面有食券機買食券,該店係以沾麵為主,買完食券之後,入店內店員會幫客人量左體温之後揀位坐。店內枱櫈係以昭和年代風格,裝修係以米白色為主,而且播放住最近大熱既JPop,睇落店內唔係好大,一排吧檯加4張方檯,應該有15-20個位左右吧!但有少少要注意係吧檯檯面,可能檯面比較窄,食麵時湯汁濺到筷子桶入面吧?🤔拎起筷子個陣有麵汁既污漬,牆面都有濺到麵汁。 我叫左隱世白伝沾麵,麵係中太麵,沾麵汁係以豚骨湯為主,汁內有特制醬油以及鰹魚粉,仲有芝麻,青蔥,叉燒,糖心蛋,紫菜,竹筍。沾麵汁非常濃稠,直接試飲一啖都唔覺鹹,反而味道偏淡,留有少少鹹香,可能麵本身有少少鹹味,沾麵後食落有淡淡鰹魚甜味,味道啱啱好😋😋麵汁內發現有少許果皮,係用黎提味既?🤔唔覺得有酸味同苦澀味🤔沾麵使用既係中太麵,麵質煙韌彈牙,冇鹼水味,好有滿足感😄😄叉燒睇落似係用五花腩既位黎制作,食落肉質唔會硬,而且好爽口有彈性😋糖心
位置係深水埔西九龍中心7樓蘋果商場入面,
真係唔知道正確位置都要揾下先見到。
店面我記得好耐之前有見過,
當時既裝修係非常簡單,只係用幾個簾遮住 ,
而家就用木材既牆隔住。
哩間店係入口側面有食券機買食券,
該店係以沾麵為主,買完食券之後,
入店內店員會幫客人量左體温之後揀位坐。
拎起筷子個陣有麵汁既污漬,牆面都有濺到麵汁。
我叫左隱世白伝沾麵,麵係中太麵,
沾麵汁非常濃稠,直接試飲一啖都唔覺鹹,
反而味道偏淡,留有少少鹹香,
可能麵本身有少少鹹味,
沾麵後食落有淡淡鰹魚甜味,味道啱啱好😋😋
麵汁內發現有少許果皮,係用黎提味既?🤔
唔覺得有酸味同苦澀味🤔
沾麵使用既係中太麵,麵質煙韌彈牙,
冇鹼水味,好有滿足感😄😄
叉燒睇落似係用五花腩既位黎制作,
食落肉質唔會硬,而且好爽口有彈性😋
糖心蛋既流心程度好大,
一夾開啲黃就流晒出黎🤤🤤
竹筍既份量唔多,只有兩塊,
不過食落冇怪味而且唔會硬,算幾好啦👍🏻👍🏻
紫菜有印住“”隱家“”既字,睇落好特別😃
青蔥落得好多,我好鐘意食蔥😂😂
青蔥入面淡淡既辛辣加甜味,
加埋掛左沾麵汁既麵黎食,
真係好食到唔知點講😍😍😍😍
食完麵後,淨低嘅湯汁店員會幫客人清湯,
但加入清湯後味道非常淡,冇甜味冇鮮味,
飲落差唔多好似清水一樣,有啲失望😔
價錢方面$78-$100左右,同我之前食過既店價錢差唔多,另有外賣包裝既拉麵,返到屋企放入雪櫃可以放一段時間,可以隨時食用,而且外賣價錢唔貴,真係方便😃
下次可以黎試埋其他兩款口味呢!😄