2023-09-24 1602 瀏覽
週末family day當然要做下孝順仔女,陪長輩飲茶啦😁今日去呢間酒樓係青衣城都算受歡迎,長期都有好多人排隊,所以我地都專登提早半個鐘去攞票等位,但要注意5️⃣位以上就要過半數先比入座😉==============================環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酒樓樓底夠高,而且好多窗感覺好開揚,坐位編排唔算太迫👍🏻每檯都有個小火爐🕯️暖住茶壺,好細心🩷==============================食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣黑松露帶子餃🥟餃子面放左少少黑松露🍄,入口好香黑松露味,帶子味反而唔係太明顯2️⃣翡翠筍蝦🦐餃皇蝦餃皮煙韌唔易穿,蝦肉彈牙,竹筍就唔係幾食到3️⃣蟲草花野菌🍄餃呢款餃個皮就淋左d,餡料偏重菇味4️⃣西班牙黑毛豬🐖叉燒包外皮軟熟唔痴牙,叉燒餡無咩肥膏又唔會太濃味,好食😋5️⃣上海小龍包小龍包個皮雖然韌左少少,但真係包得住入面d湯,就算凍左都唔會痴住個蒸籠,可以原整夾起成個包,入口湯充滿口腔,非常推薦👍🏻6️⃣奶皇千層糕🍰呢款糕點餐牌介紹係懷舊糕點,中間黃色部分係有咸蛋黃🥚碎ge 奶黃,成舊食落口味道似流沙奶黃包😋7️⃣櫻花蝦🦐煎薄撑薄撑煎得夠薄同脆,好香口👍🏻8️⃣豉汁煎酸雙寳🍆🫑釀係青椒同茄
週末family day當然要做下孝順仔女,陪長輩飲茶啦😁

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

酒樓樓底夠高,而且好多窗感覺好開揚,坐位編排唔算太迫👍🏻
每檯都有個小火爐🕯️暖住茶壺,好細心🩷
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣黑松露帶子餃🥟

2️⃣翡翠筍蝦🦐餃皇
蝦餃皮煙韌唔易穿,蝦肉彈牙,竹筍就唔係幾食到

3️⃣蟲草花野菌🍄餃
呢款餃個皮就淋左d,餡料偏重菇味

4️⃣西班牙黑毛豬🐖叉燒包
外皮軟熟唔痴牙,叉燒餡無咩肥膏又唔會太濃味,好食😋

5️⃣上海小龍包

6️⃣奶皇千層糕🍰

7️⃣櫻花蝦🦐煎薄撑
薄撑煎得夠薄同脆,好香口👍🏻

8️⃣豉汁煎酸雙寳🍆🫑
釀係青椒同茄子入面ge 魚肉係加左蝦米,食落口好香口👍🏻

9️⃣香煎蘿葡🥕糕
蘿蔔糕好香蝦米味,煎香左再連埋甜醬一齊食可以食好多舊🤣

🔟五香咸水角
咸水角外脆內軟,餡料有好香蝦米味,好好味🤤

1️⃣1️⃣鹹魚🐟肉餅飯
飯夠香同軟熟,咸魚夠咸香👍🏻

1️⃣2️⃣香芋排骨🐖
排骨唔鞋好軟身,撈左蒜蓉,食落好香口👍🏻

1️⃣3️⃣安格斯牛肉🐂腸
腸粉彈牙夠滑,牛無咩牛肉味

2023-09-23