2020-06-29
以前好鍾意同家人、朋友去酒樓飲茶,食下點心、飲啖茶,蝦餃、燒賣、叉燒包等等,樣樣齊,想食咩嗌咩。不過,而家多咗好多點心專門店,大部分都幾好食,話曬專門食點心嘛。今次,特登嚟到西環嘅周記點心,聽聞佢個芝麻蝦多士,以及西多工做得好岀色,所以,專程來試食佢招牌菜。芝麻蝦多士 $42 (7/10)外面係麵包烘成多士,再夾上手打蝦蛟,沾滿一層芝麻再炸,芝麻多士香脆無比,脆到有聲,入面嘅蝦蛟係爽口。奶黃流心西多士 $34 (7/10)金黃色嘅西多士外觀已經十分邪惡,切開嗰時,入面嘅流心奶黃不停爆漳,好似火山熔岩咁湧岀黎,十分澎湃!除咗呢兩樣,當日我同朋友仲叫咗鳳爪排骨飯、煎蛋牛肉飯、蝦餃燒賣、馬拉糕、紅油炒手。其他點心質素正常,味道唔差,只係沒有太特別。而我地食過以上嘅點心之中,個人覺得蝦餃係幾正,皮薄而且晶凝通透,見到入面啲蝦,馬拉糕係眾點心之中最唔差,質素有如淘大點心嗰啲無差別。小總結: 整體點心只屬普通水平,不過不失,唔同點心有好有唔好,不過,佢岀名嘅招牌點心 - 芝麻蝦多士、奶黃流心西多士係岀名嘅。蝦多士外脆內爽,西多士入面流沙流岀黎都幾震撼,至於,價錢方面,唔算太貴,三個人做咗九十元左右
芝麻蝦多士 $42 (7/10)
奶黃流心西多士 $34 (7/10)
小總結: 整體點心只屬普通水平,不過不失,唔同點心有好有唔好,不過,佢岀名嘅招牌點心 - 芝麻蝦多士、奶黃流心西多士係岀名嘅。蝦多士外脆內爽,西多士入面流沙流岀黎都幾震撼,至於,價錢方面,唔算太貴,三個人做咗九十元左右。