2023-12-29 1628 瀏覽
行過千山萬水,終於踏進呢家食店,腳都軟晒,仲要落大雨,幸好最後不枉此行🌧️。呢度嘅裝修環境簡樸得嚟又有格調,等位果陣仲意外試到特製嘅薑,嗲嗲鹹中帶勁,突破我對薑嘅一貫想像。首先送上小墨魚,咬落去Q彈得滑,口感夠晒戲,伴隨嗰份醬油嘅深層味道實在齊人心弦。跟住來咗一週熟成嘅深海池魚,吖嘛,新鮮過度啦!肉嘅質感細嫩入味,醬油又一次偷咗show,提升咗整體味道。之後,佢哋家嘅水魚蒸蛋實在驚喜滿滿,順滑得黎唔膩口,滿滿嘅雞湯鮮美。白蝦嗰陣,我真係有種拍手叫好嘅衝動,細嫩而唔失彈性,令人一再夾起唔捨得停口🦐。等到鰤魚同竹莢魚出場嘅時候,我已經醉左喺呢片海味之中,鰤魚肥美享受,竹莢魚嘅油亮肉質更係帶領我飽嘆一頓海洋盛宴。總之,呢次嘅舌尖之旅,實在正到爆,值得我番嚟,唔怕再行過千山萬水👣。