一行三人想幫襯一下附近小店,見勤記都係食家常小菜,諗住試下佢。鋪面唔算好大,十張枱度,我地入左都仲有兩張枱剩。餐牌就小小地,有六個晚餐同幾個海鮮。其實我地都細食,驚食唔哂,於是揀左兩個餸,想要條菜,打算落單嘅時候問問有冇菜食下。老闆娘正全神貫注睇緊倚天屠龍記,我地舉手,老闆娘一開頭都視而不見,之後見其他伙計出緊菜,唯有走埋黎落單。老闆娘一開始已經面露不悅:「講啦!」我:「我想要,呢個,同呢個,另外想問問有冇菜呀?」娘:「黑板」其實黑板冇菜我:「會唔會有其他.....」其實未講完......娘:「黑板,自己睇啦,冇架啦!」其實都已經嬲嬲地,我是但要左個。我唔係咩恩客,你亦都唔係收我咩大錢,我仲要阻住你睇倚天屠龍記最精彩嘅六大派圍攻光明頂,但都係想阻你兩分鐘我就靜靜地食飯架啦,你唔駛咁樣比面色同比氣我受嘅......😰其實如果你睇唔起年青人或者學生,大可以唔做佢地生意,何必要打開門做生意仲要難受,又或者你係倚天屠龍記嘅粉絲,唔睇唔得,你大可以同我講等陣先幫我落單,我唔介意,因為我都知好好睇,又或者你可以上網睇,我食遲幾廿分鐘唔會死架。公道講句: 佢嘅食物唔差嘅,真係好似屋企飯咁,仲有碗湯水
老闆娘一開始已經面露不悅:「講啦!」
我:「我想要,呢個,同呢個,另外想問問有冇菜呀?」
娘:「黑板」
其實黑板冇菜
我:「會唔會有其他.....」其實未講完......
娘:「黑板,自己睇啦,冇架啦!」
其實都已經嬲嬲地,我是但要左個。

公道講句: 佢嘅食物唔差嘅,真係好似屋企飯咁,仲有碗湯水🍲,鋪仔小小地,仲有電視餸下飯,多數都係街坊,冇咩🇨🇳大陸人。但服務就真係幾劣下,小鋪廚房細出菜慢少少,可以理解,但對人用呢種唔太禮貌嘅態度,不了。

一句講哂:如果你唔介意比少少錢有啖飯食下但要比人呼呼喝喝,可以試下。我就冇下次啦。
2019-05-14