2024-01-28 121 瀏覽
啱啱同家人去左一趟味蕾之旅,我哋揀左幾樣招牌菜,真係好食到喊出嚟呀🤤!首先上嚟嘅鮮蟹肉竹笙翅,鮮蟹肉大塊,配上富有口感嘅竹笙,食落真係過癮,但係金華火腿味道啱晒我口味,有少少鹹但夠哂character。跟住嘅廿八頭吉品鮑加上鹅掌,哇,呢個絕對係全場明星!隻鮑食落去淋嫩得嚟有勁,戳一戳就爆汁,而鹅掌軟滑得嚟又帶少少嚼勁,添返少少醋更加醒胃呀。蒸龍蝦絕對值得一提,肉質新鮮彈牙,咬一口就知道呢隻龍蝦幾時從海裡捉上嚟,咁新鮮嘅料理真係少見。脆皮雞個名真係名副其實,外皮香脆吸引,食落嘅每一啖都有足夠嘅驚喜。最後,阿一抄飯嗰陣,一打開鍋,香味四溢,「鍋巴」香脆得嚟唔會焦,真係好抵讚!雖然普通嘅鮑汁生菜同蛋白杏仁茶都只係算得上中規中矩,但總體嚟講,哩度食嘅每一樣嘢都好夠水準。下次再有機會,我一定會再嚟試下其他美食😋🍴!