2024-01-26
嘩!今日行過「洪記潮州滷味」,樓下傳來陣陣潮汕滷水嘅香味,真係撩撥晒我嘅味蕾❣️ 店裡頭嗰種家庭式嘅氣氛,加上滷味滿桌咁鋪開,簡直就係平民美食天堂㗎!滷水鵝真係入口即化,嗰啲肉滑得黎緊係多汁,啖啖都係嘅軟嫩肉質。佢嗰滷汁味道濃郁得嚟唔會過鹹,配埋碟仔嘅滷豆腐同酸菜,嘩,簡直完美!鴨掌同鴨翼更加係驚喜,軟糯嘅口感融合埋滷水嘅香甜,就算係平時不太掂鴨嘅朋友,我保證,呢度嘅滷味會令你改觀!鴨掌啖啖肉,吱吱聲咁食落去,啲膠質又好,美容又滋潤!至於滷水墨魚,哇,真係正宗潮州風味!口感微辣又爽脆,每一啖咬落去都有種講唔出嘅「靚」!潮汕滷水呢家嘢,真係考藝術同手藝,洪記做得出色。🥢 唔駛飛潮州,響呢度就可以嘆到地道風味,平民價錢享受高級滋味,真係正!無論揾食下酒定係打邊爐,咁款滷味都得㗎家~ 查實,大推❗️😍👌