2019-07-12
如果你冇時間去一趟長途旅行,唔緊要嘅,可以透過食物去彌補,等味覺帶你遊走世界✈️。黎到中環呢幢咁artistic 嘅甲級商廈覓食,一睇個directory,有好多唔識讀嘅國際畫廊🌃之餘,仲有一間食秘魯菜嘅《米芝蓮餐盤推介》餐廳,一於上去感受南美風情先!裝修方面就唔算好南美風,係啲色調優雅得黎又帶點清新嘅感覺,尤其係綠色嘅梳化。👒 (以下譯名係我自己加,個餐牌冇中文)頭盤《Ceviche 檸檬醃生魚》生嘅鯛魚用檸檬汁🍋、蒜片、辣椒等等混合嘅汁浸泡,面頭再灑上甜薯脆片,酸酸嘅汁突出左魚嘅鮮甜🐟,好fresh 好好味呀!我鐘意吃呢個多過日本啲sashimi😍強力推薦! 《Quinoa 三色藜麥》顏色好繽紛,下邊有啲goat 🧀cheese,藜麥本身冇乜味,味道濃郁嘅goat cheese完全係重點,令個口感creamy 同rich好多。配菜《Berenjena Broccolini 烤蔬菜》烤西蘭花🥦同茄子🍆,蔬菜唔會乾,秘魯嘅醬汁好惹味。主菜《Tacutacu Chupe 虎蝦拌飯》橙橙啡啡嘅汁有啲似咖喱,但原來係秘魯紅椒調配而家嘅醬汁,小小辣,好香,有西班牙海鮮飯嘅感覺,虎蝦🍤同魷魚🦑都好
(以下譯名係我自己加,個餐牌冇中文)
頭盤
《Ceviche 檸檬醃生魚》
《Quinoa 三色藜麥》
配菜
《Berenjena Broccolini 烤蔬菜》
烤西蘭花🥦同茄子🍆,蔬菜唔會乾,秘魯嘅醬汁好惹味。
主菜
《Tacutacu Chupe 虎蝦拌飯》
橙橙啡啡嘅汁有啲似咖喱,但原來係秘魯紅椒調配而家嘅醬汁,小小辣,好香,有西班牙海鮮飯嘅感覺,虎蝦🍤同魷魚🦑都好新鮮彈牙。
《Pollo Pachamanca 孜然烤雞》
本人超鍾意孜然嘅味道,烤肉簡直一流!呢度個汁加埋孜然粉,沾喺啲雞🍗上面,一咬落口,香料嘅味道、惹味嘅醬汁、嫩滑雞肉,正。
甜品
《Tres Liche Cake 雪糕蛋糕》
個底係雲呢拿蛋糕,口感比較濕潤,中間有一球紅蘿蔔味🥕類似雪糕嘅物體,將蛋糕、雪糕同脆片都「畢」入口,溶化緊嘅雪糕入面又有蛋糕同蛋白脆片嘅咬口,口感特別,紅蘿蔔嘅味幾突出,好味!🧁
《Sabores of the day 雪葩 》
是日嘅雪葩係士多啤梨味🍓,沙冰打得好幼細🍨,感覺似haagen dazs 嗰隻sorbet。
3 course set lunch 盛惠每人$380,包前菜+配菜、主菜同甜品,以中環價位黎講唔算貴了。呢餐係我近期食過最滿意嘅一餐!🥂🍽