2022-05-23
午飯又係要搵下野食,之前聽同事講味道不太好,畢竟聽說倒不如自己感受。呢度有樣好,可以 openrice 訂座,不用排隊等候。和同事二人一起前往,我點了花雕麻油雞湯麵,同事則點了特濃豆乳雞烏龍麵!先說花雕麻油雞湯麵,花雕酒以另一小杯盛載,可按個人口味而加添到湯麵中, 主菜是四塊雞肉卷,配有龍眼肉﹑紅棗﹑杞子、冬菇及小棠菜,還有三小碟配料,分別是中華沙律、泡芙和抹茶厥餅。老實講…縱使倒晒整杯花雕酒也吃不出酒香味,而且也吃不出有麻油香味!雞肉肉質嫩滑,麵就似最幼身烏冬,口感很煙韌,三碟小配料不過不失。同事說她的特濃豆乳雞烏龍麵,湯底似用腐竹餚制,都唔錯既!我地加配飲品…珍珠奶茶同愛玉鳳梨綠茶,雖然呢間餐廳係台式,但唔明點解台式茶都可以整得唔好飲,我杯珍珠奶茶既味道似港式奶茶,珍珠唔夠彈牙,同事杯愛玉鳳梨綠茶好淡唔夠味!另外我地亦點左甜品"芋圓仙草",呢個反而有驚喜,唔錯唔錯!整體黎講,不過不失!份量足夠一位女士,男士就可能唔夠飽。
同事說她的特濃豆乳雞烏龍麵,湯底似用腐竹餚制,都唔錯既!
另外我地亦點左甜品"芋圓仙草",呢個反而有驚喜,唔錯唔錯!
整體黎講,不過不失!份量足夠一位女士,男士就可能唔夠飽。