前幾日同朋友試了popinjays的semi buffet lunch,某網上平台訂座有7折,折後$478。呢個價錢包括有自助前菜+cheese station+甜品station+一款主菜+一碗湯自助前菜部分有煙熏三文魚,牛肉,螺肉八爪魚,四五款沙律,火腿等等,味道都還可以。個人覺得最出色就係主菜部分。主菜五選一,我揀選了香烤羊肉伴茄子及亞枝竹,羊肉就算order了medium well仍然都彈牙而不韌,皮煎得香脆不油膩,有羊肉味但又唔騷,好正!朋友加了$68嗌了慢煮牛肉伴薯蓉,同樣很優秀,牛肉煮得好滑,兩道主菜都好優秀😍甜品部分都唔錯。原個cream cake同macaron最推薦。macaron暫時係我試過咁多間酒店自助餐內最香,最外酥內軟的。要讚既係就算食到最後,已經好少人出去lor野食,廚房仍然會refill新既蛋糕出黎,可惜個胃已經塞唔落😞雖然咁講,不過其實popinjays的semi buffet係偏貴的,有少少overprice,追求性價比同回本的可以skip呢間,同價位比較我更加推薦君悅的tiffin自助午餐,有埋凍海鮮同雪糕食,更開心。不過如果想試試新野,我覺得都可

雖然咁講,不過其實popinjays的semi buffet係偏貴的,有少少overprice,追求性價比同回本的可以skip呢間,同價位比較我更加推薦君悅的tiffin自助午餐,有埋凍海鮮同雪糕食,更開心。不過如果想試試新野,我覺得都可以一試。

食物:7.5/10
性價比:6/10