2020-08-16 298 瀏覽
偶然行過銅鑼灣,見到呢間老字號既越南餐廳,一早聽過佢既名號,今日終有機會一試,只係叫左一碗香茅豬扒湯河,結論只覺得味道不錯,不過不失,但價錢就稍貴。湯河湯底味道濃郁,但不會有過多味精既感覺,入口相當唔錯。河粉亦有嚼勁,加上蔥花,整體湯河味道好食,但份量不多。豬扒有香茅味,入口肉質軟腍,亦有咬勁,算得上幾好食,但份量不大,切開只有五小塊,如圖所見。另外有配料青檸一小塊及數粒辣椒。配料新鮮,辣椒對我來講算辣,我平日不常食辣,配料放入湯中,辣味、酸味和鮮味恰好。食物質素我認為不錯,但價錢略貴,一碗湯河60蚊,埋單再加一,共66蚊,飲品另計。份量上亦不多,如果你想食飽,絕非首選,在份量及價錢上對比其他茶餐廳,略嫌貴少少,但味道不俗。