2022-04-20
星期四晏晝同女朋友上網搵咗一間喺旺角食酸菜魚做晚餐,咁就去試吓。大約晏晝5點去到,唔使等位就可以即刻入座。佢嘅招牌菜係冷鍋酸菜魚,因為女朋友唔食得辣,所以叫咗個走辣嘅冷鍋酸菜魚。除咗冷鍋酸菜魚之外仲叫咗一份炸墨魚丸,一份青瓜,一份黑糖糍粑同埋兩杯沙冰。可能因為人少嘅關係,上菜速度都幾快。店員都幾有禮貌。至於食物方面,酸菜魚味道唔錯,魚肉份量都多,價錢都合理。配菜方面都好足料,仲有唔少嘅闊薯粉。不過唯一美中不足嘅係,雖然我叫咗走辣,但係佢個冷鍋酸菜魚就落咗好多胡椒粉,搞到食起上嚟有好強烈嘅胡椒粉辣味,變咗唔係走辣嘅感覺,雖然唔太影響到本身酸菜魚嘅味道,但係就影響咗走辣嘅體驗。至於小食方面,味道就冇咩特別,份量都頗多。但係沙冰就好失望,杯蜜桃沙冰同埋提子沙冰完全冇味,淡到好似水咁。所以唔太建議飲沙冰,飲其他可能會比較好。
可能因為人少嘅關係,上菜速度都幾快。店員都幾有禮貌。
至於小食方面,味道就冇咩特別,份量都頗多。