2019-03-13
上網見到依間丸京啲叉燒係低溫慢煮既,慢煮牛扒就食得多喇,叉燒就真係要試下。-極上拉麵 $88(地獄湯+$15)拉麵預設既配料有溏心蛋、蔥、荀,當然唔少得既係六塊叉燒😈。拉麵冇得揀軟硬度,食落去比較冧。荀既調味造得岩岩好,相反溏心蛋蛋黃味唔夠濃,亦都冇淡淡既甜味,所以只係算合格水平。叉燒係薄切既,普遍拉麵鋪多數麵係厚切既,個人就比較偏好薄切。叉燒本身肥瘦比例唔夠適中,肥似佔七成,食落有少少油膩。由於係低溫慢煮,叉燒幾嫩滑,食落有少少似Parma ham。湯底方面淨係食到辣椒同蒜蓉味道,豚骨既味道比香料蓋過曬,但湯底確實係夠辣既。有一點比較失色既係湯底做得太過濃,質感甚至係傾向醬料既感覺。-豚骨拉麵 $73 (清湯)叉燒就只有三塊,配料同極上拉麵一樣。但反而清湯比地獄湯更加出色,豚骨味非常之濃,油脂唔會太多,飲落岩岩好。-對比其他拉麵店黎講唔算好抵食又唔算太貴,賣點係佢地既低溫慢煮叉燒,經過既可以一戰。麵屋分兩個時段開放,夜晚食會有短短既人龍。
極上拉麵 $88(地獄湯+$15)
豚骨拉麵 $73 (清湯)