講起身都係一個月前,仲係忍唔住要寫。一個月前,睇食評竟然有60個話好,遇啱內地朋友來港落腳太子,約出嚟食飯。我揀咗呢間。結果:一入店,嚇,環境咁差?唔係啩,咁味道一定好到極先有人讚。坐低點嘢,姜蔥雞,豉椒蟶子,豉油王中蝦,斑片西蘭花,滑蛋肉片煎米粉,全部都招牌菜啦。結果,姜蔥雞無雞味(仲衰過屋企自己整),豉椒蟶子叫做不過不失,算不上什麼驚艷之類,豉油王中蝦,除咗唔油膩之外,你講得出乜?斑片西蘭花,同普通茶餐廳一樣有乜咁特別?叫咗些少啤酒汽水,四個白飯,埋單!嚇?1100?咁嘅價錢係三聖村可以食得龍蝦,仲要係個後生他一專登用啲唔知道幾十年前嘅中國數字寫嘅,係咪覺得我哋講親就係廣州點點點,就當我哋係老襯啊?朋友攜帶女,好,我忍你,不過生意唔係咁做嘅!三個字:差差差!
2014-06-03