2016-10-06 1116 瀏覽
由於現今身體欠佳,不方便到遠處聚餐,所以好友特意安排於天水圍區聚餐,所以我就揀天盛商場外灘軒食上海菜雖然店舖不算太大,座位位置稍為逼迫,不過檯櫈款式非常舒適,值得一讚,我們一行3人點了以下菜式:招牌灌湯小籠包: 皮薄餡足,咬落湯汁已經流晒出黎,建議夾時小心及放上湯匙到食,配姜醋一絕,值得推介上海炒年糕: 味道唔錯,可以一試松子榨菜肉末(配叉子燒餅): 叉子燒餅好香脆及芝麻味,雖然餡料唔覺有松子響裡面,不過配燒餅好好食菜肉雲吞: 雲吞皮薄,餡料好好味,值得推介菠蘿咕嚕雞: 雞粒個味好怪,唔知係D肉梅定係雪味,又難食又失望高力香蕉豆沙: 個皮好香蛋白味,味道唔錯豆沙窩餅: 個皮同個豆沙餡唔係太夾雖然整體黎講小菜味道都幾好,不過被兩樣菜式拉低左分數,希望下次有機會試埋其他著名菜式

上海炒年糕: 味道唔錯,可以一試

菜肉雲吞: 雲吞皮薄,餡料好好味,值得推介

高力香蕉豆沙: 個皮好香蛋白味,味道唔錯

豆沙窩餅: 個皮同個豆沙餡唔係太夾

招牌灌湯小籠包
上海炒年糕
松子榨菜肉末(配叉子燒餅)
菜肉雲吞
菠蘿咕嚕雞
高力香蕉豆沙
2016-10-05
招牌灌湯小籠包
上海炒年糕
松子榨菜肉末(配叉子燒餅)
菜肉雲吞
高力香蕉豆沙