2017-09-16 951 瀏覽
其實餃子除咗係中國嘅傳統食物之外,對於中國北方人來講,更加係主食黎對於我哋南方人來講,餃子就唔係我哋主要嘅食材之一不過,喺香港呢個多元化嘅城市,其實我哋都可以好多時接觸到食餃子嘅餐廳,呢一間就正正主要係食餃子嘅餐廳,以北方菜為主,價廉物美,抵食高質佢嘅餃子,真係冇得頂架餐廳既招牌清楚簡單易睇,店內枱嘅數目唔太多餐牌一目了然,以文字為主,中英對照,餐廳推介嘅食物,附有圖片介紹家鄉紅燒肉拌麵 : $48第一樣先來嘅食物,就係呢個拌麵賣相唔錯嘅佢,多舊紅燒肉放喺麵嘅上面,肉質鮮嫩,味道唔太濃烈,唔好睇佢顏色比較深色,應該只係餐廳用咗較長嘅時間去炆燉煮呢個紅燒肉,佢既肉同脂肪分布平均,所以亦唔會覺得太肥膩而下面嘅麵,分量唔算少,味道比較淡,因為係拌麵既關係,所以撈埋紅燒肉嘅醬汁一齊食,味道唔錯啵(細份)雞絲伴粉皮 : $20(細份)千層醬豬耳 : $25之後再黎嘅,就係兩款小食兩款小食都好吸引,先講上面果碟嘅雞絲伴粉皮, $20嘅佢,雖然已經係叫左細份,但係分量唔細,絕對適合兩至三個人分享,雞絲大大條,大量青瓜絲,粉皮帶有口感,加埋大量嘅麻醬,絕對強烈推介呢道小食比大家另外下面呢碟既千層醬豬耳
對於我哋南方人來講,餃子就唔係我哋主要嘅食材之一

佢嘅餃子,真係冇得頂架

餐廳既招牌清楚簡單易睇,店內枱嘅數目唔太多

家鄉紅燒肉拌麵 : $48

第一樣先來嘅食物,就係呢個拌麵

(細份)雞絲伴粉皮 : $20
(細份)千層醬豬耳 : $25

之後再黎嘅,就係兩款小食

另外下面呢碟既千層醬豬耳,細份只係$25嘅佢,分量同樣唔細,賣相顏色唔錯,配有紅椒同芫荽等等嘅配料,提升味道同口感
千層醬帶有微辣,所以呢款小食,令到你非常開胃,食唔停

韭菜豬肉 : $40 (十隻)

餃子黎啦!第一款先係呢個韭菜豬肉餃子,一般煮法,屬湯麵餃子嘅佢,並無經過煎炸,粒粒都呈米白色,大小平均,味道相對比較清,入面嘅韭菜同豬肉,亦都用麻油醃製,所以味道清得黎,亦有香濃嘅麻油味,一啲都唔肥膩

呢個咁嘅大小,真係一啖一粒,清淡得來,又可以啖啖肉,口感一流,好正呀

肉三鮮 : $45 (另+$8轉煎餃)

肉三鮮既意思係入面嘅餡料,包含豬肉,韭菜,蝦仁
三種食材放入餃子入面,口感一流,爽口得來,感覺又會啖啖肉,而韭菜更加係餃子嘅靈魂,完全提升餃子嘅味道

同時,餃子經過煎香後,變得非常香口,餃子皮唔厚,經煎香後,外層嘅皮亦有少少粉狀嘅感覺,可以講係餃子皮嘅餘韻
重點係,就算經過煎炸,餃子都唔會變得好油,炸得好乾身,呢個真係值得一讚
呢一款嘅餃子係餐廳,甚至係小編都推介俾大家嘅款式之一

總括而言,食過之後,你就會知道原來餃子都可以咁好味,中國北方一啲嘅菜式,呢度都可以食到,而且質素高,價錢平,可以講係大件夾抵食

不過,由於餐廳比較細,枱嘅數目唔多,所以可能等位嘅時間就比較長
呢度成枱都係食物,每人叫多一杯凍豆漿,全枱埋單都係$200左右,食到非常之飽,真係相當抵食架
大家有機會都試吓啦

10 分鐘 (堂食)