2017-01-16 752 瀏覽
我們今天去探望奶奶,她在廣東道安老院,探望完她,就想去吃水煮魚,當然要去老川皇啦,一間係附近樓上,一間係地舖,樓上果間地方有幾千呎,地方大當然好坐好多可是我覺得味道冇地舖好,結果去了地舖果間。地舖地方比較細,約有三、四十個位,如果兩個人黎,可能安排搭枱,所以我們通常都會六點幾就到,一到就有張兩人枱。我們叫了一個麻辣水煮魚,一個萵筍炒臘肉,一個燒茄子,兩份燒菠蘿。水煮魚-魚片用生粉醃過,好滑,仲有魚腩,仲有大豆芽在底,聽侍應講大豆芽可轉娃娃菜。萵荀臘肉-臘肉好有煙燻味,不過今次廚房冇炒香臘肉,就放萵筍,所以萵筍冇臘肉煙燻味,失了水準😰燒茄子-蒜蓉好多,剛燒起吃好好味,涷了冇咁香同好味😉燒菠蘿-完全冇燒過痕跡,好似用鍚紙包住來燒,唔通改了燒的方法?不過都好甜😋小插曲:隔離枱的水餃唔熟,他們埋單覺得好平,原來他們的部分燒烤單放了在我們的枱,好彩我埋單有check單,如果唔係比多幾十蚊,所以記得check 單,因為侍應有入錯單同漏單情況。連餸加飯和一枝金威,埋單$261。

水煮魚
水煮魚片
魚腩
萵荀臘肉
燒茄子-蒜蓉好多,剛燒起吃好好味,涷了冇咁香同好味😉
燒茄子
燒菠蘿

連餸加飯和一枝金威,埋單$261。
2017-01-12
水煮魚