2016-04-24 1277 瀏覽
地理位置絕對地優勝,地鐵站出口不用一分鐘就到電梯,上一層就到,非常方便。我喜歡舒服的格局,這裡完全可提供,有梳化位,好闊落!但午市無開,要夜晚黎先有機會坐。2百零蚊的放題可食什麼?答案是集日式放題、自助餐及打邊爐於一身,照顧到不同人士集埋狂食特食!要成十幾張柯打紙,梗有一款啱你食。如果你不愛松葉蟹蟹腳及蠔,價錢更可2百蚊有找,但我一向愛這兩樣,就算酒店食自助餐, 我都盡量找到兩樣都有提供的才會去食, 我都算食得招積吧~!!!我初時知道價錢便宜時都沒有想過質素會特別好, 只希望平平地, 有個日式放題的地方俾朋友們一齊大吃大喝, 誰知一到食物出場時我們全都非常驚喜!!!!!Close up 會俾人話我刻意影到隻蠔好大隻, 有檸檬在旁都呃不到你多少, 無錯!!!真係好多隻蠔, 仲要是生食蠔。大家都知道有不少店, 就算時酒店, 怕保險不到蠔的品質, 都好少提供生蠔, 今次真是大開眼開, 有生蠔外, 更是極大款。蠔身雪白, 裙邊呈淺啡色, 蠔肉的比較都佔蠔殼的8成或以上, 充滿整隻蠔。入口先有少量海水味, 繼而慢慢有少量金屬味, 一咬蠔身, 蠔汁超多, 爆滿整個口腔, 用這比較絕不過分, 你試過
2百零蚊的放題可食什麼?答案是集日式放題自助餐及打邊爐於一身,照顧到不同人士集埋狂食特食!要成十幾張柯打紙,梗有一款啱你食。
我初時知道價錢便宜
松葉蟹蟹腳及蠔
, 用這比較絕不過分, 你試過比日本珍珠蠔大兩至倍的蠔後, 意見都會和我不相伯仲~~
松葉蟹蟹腳
我的主角出場啦~, 好多時見到酒店提供的長腳蟹, 都會開出一堆水份, 而且肉質都較咸, 但今次這個我認為真的可與酒店及一較高下, 大家看相片都見到, 拆出的蟹肉完整而結實, 完全沒有多餘水份, 或蟹腳放久而令肉質鬆散, 入口當然都有海水味, 但只有少量, 及後衝上了一入鮮甜蟹肉香, 爽滑的肉質不但有咬口, 及比人造蟹棒來得鮮活可口, 蟹腳處理分法非常好, 冰鮮好令蟹殼與蟹肉完全分離, 味道真是一級棒
~~~~
海鮮拼盤
第一盤一向都是最厲害, 面且職員非常有心思, 連LED燈都放入冰內, 令整盤海鮮多了一份迷幻感。
鮮柱貝、原隻甜蝦
刺身類
刺身除了一般都有供應的三文魚吞拿魚外, 另有立魚鮑片鮮柱貝原隻甜蝦松葉蟹棒可供選擇, 款式都有好多!!!推介三文魚刺身
, 魚脂紋理分明, 入口甘甜, 魚油香十足, 不可不試!!
壽司款
壽司雖多, 但胃口細的我及朋友們, 都不敢多食飯, 怕太飽, 只點了鮮帶子壽司, 花之戀刺身沒有的火焰鰻魚壽司。飯粒都算香口軟熟, 每件壽司的飯都不大, 一口食都沒有問題, 鮮帶子會比刺身的柱貝略大粒, 口感及爽更甜, 鰻魚汁醬豐富, 建議多燒起出焦香感, 更能豐富嗅覺及味覺。
扒類這張紙比較特別, 好少放題店會願意供應, 肉類都比較貴, 而且打正旗號的日式放題又點會願意供應多類的食物, 但這店標榜西日料理, 完全做到西式自助餐供應的材料, 牛扒、羊架、牛舌等一應俱全。
牛扒及牛舌
試了牛扒牛舌--牛扒切件上, 方便與朋友share, 牛肉味都重, 味濃, 但牛扒上的汁太咸, 唔落會更好, 牛舌
就好驚喜, 必食!!!!眼見鮮紅色的牛舌以為未熟, 入口超軟熟可口, 淋淋的口感好易入口, 少食內臟的朋友都不妨一試。
蕃薯天婦羅
天婦羅雖外表麻麻地, 炸漿不太脆, 但勝在炸漿薄, 味道香口, 即叫即炸, 熱辣辣上, 油份不多, 香口而不膩。
叉燒拉麵
拉麵是一拉麵控友人落單, 味道一般, 份量不多, 可以淺嚐。
吉列蠔+紫心香芋丸
炸物是最富罪惡感的食物,但亦是我在放題熟食類食得最多的一種,無他吧-香脆可口、炸香撲鼻的感覺,非常難抗拒。選擇了吉列蠔+紫心香芋丸
紫心香芋丸
吉列蠔雖然都不錯, 但我的重點放在紫心香芋丸上。近年的放題才看到,這個不得了∼我愛上了。外表有QQ的燸米糰包圍, 內裡是流質的紫薯餡, 完全是熱食的甜品, 由於一整粒即叫即炸, 所以咬半後仍有熱氣撲鼻,但尺寸小易入口,固食完一粒又一粒。
這店特別在連貴價的酒類都是放題價錢內已包: 清酒梅酒, 甚至法國紅酒都有, 食蠔配紅酒真係超爽, 可惜我們全不嚐酒精, 浪費了一次平價奢侈的機會!
種類之多, 數極都數唔完, 大家可一試發掘O下。
黃金焗蠔
蟹籽沙律
甜品
雪糕
無限量供應的雪糕(雀巢及香港本土品牌), 雪條(阿波羅及韓國品牌), 豆腐花, 甚至乳酪都有
豆腐花
乳酪
飲品區
忌廉溝鮮奶
正到連忌廉溝鮮奶都有!!!
維X
維X奶, COT及菊花茶
飲品
康師傅各類飲品

花多眼亂的情況底下, 120分鐘的放題又接近尾聲, 想想之前點的食物, 都發覺自己眼闊肚窄, 未能每類食物都有機會食到, 不過勝在朋友多, 而且於這個價錢上, 與朋友出外聚會食一餐唔飽的都比這個貴, 既然目標明確, 下次又要帶朋友重遊此地, 再戰多幾回120分鐘, 平價、高質、量多的放題
題外話/補充資料: 生日有全單88折
午餐